In special tatii vitregi care sunt nevoiti sa jongleze cu mai multe roluri, pe planuri diferite, pentru familii diferite sunt supusi unui risc mai mare de depresie.
O cercetare efectuata la Brigham Young University and Princeton a investigat modul in care diferitele tipuri de parinti experimenteaza stresul. Printre cele mai afectate persoane se numara tatii vitregi, care trebuie sa joace multiple roluri parentale.
In mod normal cand asociem cuvintele parinte si depresie ne gandim la mamele cu depresie post natala. Dar de fapt atat mamele cat si tatii experimenteaza diferite niveluri de stres si anumite roluri parentale pot fi extrem de stresante.
Peste 6000 de parinti au fost investigati in cadrul studiului si s-a constatat ca stresul creste exponential cu numarul de roluri parentale pe care un parinte le detine.
Ce inseamna asta: de exemplu intr-o familie mama joaca rolul mamei si tatal rolul tatalui. Intr-o familie monoparentala mama joaca rolul mamei, insa preia si o parte din rolul tatatlui.
Lucurile se complica cand parintii au avut inainte fiecare alta familie. Astfel, incepe un „joc” de familia ta, a mea si a noastra. Parintele joaca astfel un rol pentru fiecare dintre aceste trei familii. Studiul a identificat faptul ca parintii cu trei roluri au fost cu 57% mai deprimati decat cei cu un singur rol.
Exista probleme evidente, dar si probleme subtile care vin din procesul unirii a doua familii diferite, iar una dintre acestea este faptul ca nu exista „manual” pentru parinte. El nu stie daca trebuie sa fie tatal, prietenul sau unchiul preferat al copilului.
Riscul este chiar mai crescut pentru tatii din familiile mixte care au copii care nu locuiesc cu ei. Asta conduce la sentimente de vina pentru ca petrec mai mult timp cu noii copii decat cu copiii lor biologici. Iar dinamica se schimba din nou cand apar noi copii in familie.
Din pacate, tatii nu sunt atat de dispusi sa caute ajutor psihologic ca femeile si problemele lor psihice tind sa se agraveze. Iar odata cu cresterea numarului de familii mixte, din ce in ce mai multi barbati sunt supusi riscului de depresie dat de necesitatea de a-si insusi mai multe roluri.
Parintii, barbati sau femei, trebuie sa apeleze la ajutor psihologic atunci cand nu mai vad iesirea dintr-o situatie, chiar daca situatia este data chiar de familia lor. De cele mai multe ori stresul apare in cazul parintilor care au cele mai bune intentii si vor sa isi joace perfect rolul in familie.
Dar faptul ca nu stiu exact care este acest rol, este o sursa continua de anxietate.
Sursa foto: hepta.ro