Art. 32 Protectia copilului este o activitate care are drept scop promovarea cresterii si educarii copilului in cadrul familiei, prevenirea si eliminarea situatiilor care prezinta pericol pentru copil, precum si de a asigura protectia acestuia in cazul in care a ramas fara ingrijire parinteasca.
Art. 33 Protectia copilului este asigurata prin ansamblul prestatiilor financiare, masurilor si serviciilor destinate ingrijirii si bunastarii copilului.
Art. 34 Prestatiile financiare sunt permanente, ocazionale sau exceptionale.
Art. 35 (1) Masurile destinate protectiei copilului sunt administrative si/sau judecatoresti si pot fi luate numai in interesul superior al copilului.
(2) Masurile administrative sunt urmatoarele:
a) tutela
b) curatela
c) plasamentul
d) plasamentul in regim de urgenta
e) incadrarea copilului intr-un grad de handicap
f) orientarea scolara a copilului cu nevoi speciale
Art. 36 (1) Beneficiaza de protectie in conditiile prezentei legi urmatoarele categorii de copii:
a) copii ai caror parinti sunt decedati, necunoscuti, pusi sub interdictie, declarati judecatoreste morti ori disparuti sau decazuti din drepturile parintesti, copilul declarat abandonat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva sau copilul pentru care instanta judecatoreasca nu a hotarat incredintarea unei familii sau persoane, in conditiile legii;
b) copii cu nevoi speciale;
c) copii a caror dezvoltare fizica, morala sau intelectuala ori a caror sanatate este primejduita in familie (abuzat, maltratat, neglijat);
d) copii a caror securitate, dezvoltare sau integritate morala este periclitata in familie din motive independente de vointa parintilor;
e) copii care au savarsit fapte prevazute de legea penala dar nu raspund penal;
f) copii care au instituita o masura de protectie, au implinit varsta de 18 ani, dar fara a depasi varsta de 26 ani, si urmeaza o forma de invatamant recunoscuta de lege.
(2) Drepturile parintesti asupra copiilor aflati in una dintre situatiile prevazute la alin. 1, lit. (a) si (c) se exercita de catre consiliul judetean, respectiv local ale sectoarelor municipiului Bucuresti, prin intermediul comisiilor pentru protectia copilului;
(3) Comisia care a hotarat plasamentul copilului va stabili si cuantumul contributiei lunare a parintilor la intretinerea acestuia, in conditiile stabilite de Codul Familiei. Sumele astfel incasate se constituie venit la bugetul judetului, respective la cel al sectorului municipiului Bucuresti, in subordinea caruia functioneaza comisia care a stabilit masura de protectie.
(4) Daca plata contributiei la intretinerea copilului nu este posibila, comisia poate obliga parintele sa presteze o activitate neremunerata in folosul colectivitatii, pe toata durata masurii plasamentului.
(5) Dreptul de a administra bunurile copilului se exercitã de comisie, care îl poate delega serviciului public specializat. În acest scop, în termen de 15 zile de la data plasamentului, serviciul public specializat procedeazã la inventarierea bunurilor copilului. Serviciul public specializat, cu aprobarea comisiei, va putea înstrãina bunurile copilului numai dacã actul rãspunde unor nevoi sau prezintã un folos neîndoielnic pentru copil. Sumele de bani rezultate în urma vânzãrii bunurilor copilului, precum ºi veniturile aduse de acestea vor fi depuse în cont personal, pe numele copilului, prin grija serviciului public specializat, ºi nu vor putea fi ridicate decât cu acordul comisiei.
(6) Comisia va analiza, cel puþin o datã pe an, rapoartele financiar-contabile privind modul de administrare a bunurilor copilului. La încetarea mãsurii de plasament, comisia va analiza raportul general privind administrarea bunurilor copilului, pe baza cãruia va hotãrî descãrcarea de gestiune.
Art. 37 In vederea asigurarii protectiei copilului sunt organizate si functioneaza la nivel central si local institutii cu atributii decizionale si organisme publice si private prestatoare de servicii.
Art. 38 (1) La nivel central - Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie, ca organ de specialitate, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului, sub directa coordonare a ministrului pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, decide politicile si elaboreaza strategiile in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului.
(2) In cadrul institutiei Avocatul Poporului se organizeaza si functioneaza departamentul Avocatul Copilului care are drept scop apararea drepturilor si libertatilor copilului in raporturile acestuia cu autoritatile publice si este independent fata de orice autoritate publica.
(3) In exercitarea atributiilor sale Avocatul Copilului nu se substituie autoritatilor publice.
(4) Organizarea si functionarea Avocatului Copilului se stabileste prin hotarare de guvern.
Art. 39 (1) La nivel judetean - Comisia pentru Protectia Copilului, organ de specialitate al consiliului judetean, respectiv al consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, actioneaza ca organ decizional in materia protectiei copilului.
(2) Coordonarea, controlul si raspunderea privind activitatea de protectie a copilului la nivel judetean se realizeaza de catre presedintele consiliului judetean.
(3) In cadrul consiliilor judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti se organizeaza si functioneaza compartimente cu atributii specifice de control in domeniul protectiei copilului.
(4) La nivel judetean - serviciile publice specializate pentru protectia copilului infiintate in subordinea consiliilor judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, si organismele private autorizate, care activeaza in calitate de prestatori de servicii in domeniul protectiei copilului;
(5) Tipurile de servicii care pot fi organizate la nivel judetean sunt:
a) centre de plasament de tip familial
b) centrul de primire a copilului in regim de urgenta
c) centru de primire a copilului cu devianta comportamentala de tip penal
d) centrul maternal
e) servicii de asistenta si sprijin pentru copilul care dobandeste capacitate deplina de exercitiu
f) centre de plasament pentru copilul cu handicap sever
g) centrul de asistenta si sprijin pentru readaptarea psihologica a copilului cu probleme psihosociale
h) servicii de orientare, supraveghere si sprijinire a reintegrarii sociale a copilului delincvent
i) centre de reeducare pentru copilul delincvent
j) serviciul de asistenta a copilului pentru exercitarea dreptului sau la exprimarea libera a opiniei
k) orice alte servicii care sa conduca la bunastarea copilului alaturi de parintii sai
(6) Tipurile de servicii mentionate la literele c, e si h pot fi organizate prin asociere si la nivel regional