Vergeturile sunt pe primul loc in topul ingrijorarilor mamelor in devenire sau a celor care au dat nastere de curand. Semnele lasate de sarcina sunt urate, albicioase sau roz si, desi sunt semnul ca suntem niste eroine, tot am vrea sa le vedem disparute de pe abdomenul si sanii nostri.
Vestea buna este ca in general vergeturile se estompeaza dupa primele sase luni dupa ce ai nascut. Daca ai urmat sfaturile de preventie a vergeturilor, poate vei fi fericita cu rezultatele estomparii naturale. Exista si cateva seruri pe care daca le folosesti in plin in primele luni dupa nastere, cicatricile se vor estompa si mai puternic.
Dar nu toata lumea este fericita cu estomparea naturala si multe femei cauta metode (semi)permanente de indepartare a vergeturilor.
Din fericire sunt cateva optiuni disponibile pentru reducerea si indepartarea lor, iar costurile asociate sunt de obicei in directa legatura cu eficienta metodelor. Vergeturile nu prezinta nici un fel de risc pentru sanatate si nu interfereaza cu abilitatea corpului de a functiona si de aceea indepartarea lor este considerata pur cosmetica.
Inainte de a urma orice procedura medicala, informeaza-te asupra riscurilor si a rezultatelor posibile. Interventiile chirurgicale, prin insasi natura lor, sunt proceduri invazive. Mergi intotdeauna la un specialist cu o reputatie buna, nu apela la oricine. Exista cazuri in care femeile au ales doar pe baza costurilor si au avut rezultate dezastruoase. Printre rezultatele „gresite” se numara buric pozitionat gresit, dar si cicatrici imense si infectii.
Indepartarea chirugicala a vergeturilor
Indepartarea chirugicala este cea mai buna solutie permanenta de indepartare a acestora.
Abdominoplastia va elimina pielea de sub ombilic (care se intampla sa fie locul in care cea mai mare parte a vergeturilor apar in timpul sarcinii) si, ca urmare, inlatura vergeturile complet. Chirurgia plastica poate fi efectuata oriunde exista exces de piele (coapse, partea superioara a bratelor etc.) Ca la orice interventie chirurgicala, aceasta va lasa cicatrici, care vor disparea in primul an dupa interventia chirurgicala. Inciziile chirurgicale sunt de obicei realizate in partea de jos a abdomenului, astfel incat acestea sa poata fi acoperite de bikini sau alte haine.
Timpul de recuperare variaza de la persoana la persoana si depinde de factori cum ar fi amploarea interventiei si starea de sanatate generala a pacientului. Cele mai multe paciente nu au nevoie decat de o noapte petrecuta in spital.
Chirurgie laser pentru vergeturi
Multi oameni graviteaza spre chirurgie cu laser pentru indepartarea vergeturilor, deoarece este o procedura in ambulatoriu, care are perioada de recuperare mica sau inexistenta si costurile asociate sunt considerabil mai mici decat in cazul unei abdominoplastii. Cu toate acestea, deoarece tratamentele cu laser nu elimina de fapt vergeturile (chirurgia cu laser reduce pigmentarea vergeturilor, dar nu cicatricea care cauzeaza semnele) ele nu functioneaza de fapt cu adevarat.
Laserul utilizat pentru "indepartare" functioneaza numai la culori inchise, ceea ce face chirurgia cu laser cel mai eficienta in stadiile incipiente, atunci cand vergeturile sunt de culoare rosu inchis sau violet. Daca vergeturilor s-au estompat deja chirurgia cu laser nu este procedura pe care o cauti.
Terapia cu lumina albastra pentru vergeturi
Terapia cu lumina albastra este cel mai des amintita ca o modalitate de a elimina tatuajele. Dar terapia a fost creata pentru a trata o varietate de conditii de pigmentare, cum ar fi pistruii si hiperpigmentarea, varicele, venele paianjen si rozaceea. Se aplica un gel fotosensibil la nivelul pielii, iar apoi o serie de explozii luminoase intense sunt emise sau "aruncate" pe zona cu tatuaj sau cu probleme de pigmentare. Similar cu tratamentele cu laser, terapia cu lumina albastra poate fi capabila sa reduca intensitatea vergeturilor, dar nu le va elimina.
Peeling chimic
Peeling-ul chimic este repreznetat de niste creme care sunt aplicate intr-o zona (de obicei fata), pentru "arderea" chimica care duce la indepartarea stratului superior al pielii pentru a trata acneea, cosurile si ridurile. Dupa aplicarea unui produs chimic pielea arata (si se simte) ca si cum ai avut arsura de soare. Peeling-urile chimice sunt utilizate pe scara larga in spa-uri, saloane si pot fi achizitionate si de la farmacie.
Motivul principal pentru faima lor este ca ofera rezultate imediate, fac pielea sa arate mai tanara, mai sanatoasa, mai ferma. Unele persoane folosesc acum peeling-ul chimic pentru a reduce sau sterge vergeturile. Cu toate acestea, din moment ce nu elimina cu adevarat vergeturile, este necesara reaplicarea odata la cca 6 luni.
Citeste si ce nu stiai despre vergeturi.
Exfolierea pielii
Exfolierea este un proces care utilizeaza o crema abraziva (seminte de caise macinate sau nisip, de exemplu), care ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii. Pielea noua care apare dupa exfoliere poate imbunatati aspectul pielii. Exfolierea nu elimina vergeturile, dar poate imbunatati aspectul ei pentru o perioada de timp.
Creme si unguente
Cremele si unguentele (cum ar fi serurile pentru cicatrici) pot contribui la reducerea si estomparea aspectului vergeturilor, mai ales daca sunt folosite regulat in primele luni dupa nasterea copilului. Prin pastrarea pielea hidratate si flexibile, cremele si serurile de piele pot ajuta pielea sa repare natural cicatricile provocate de vergeturi.
Sursa foto: hepta.ro