După ce s-a demonstrat științific că prea puține ore de somn pe noapte sau prea multe dăunează grav sănatații, conform unui studiu recent și orele prelungite de somn din timpul weekend-ului au efecte negative asupra organismului.
Câți dintre noi nu tânjesc după sfârșitul săptămânii? Când te poți trezi cât mai târziu dimineața – în cazul norocoșilor ai căror copii nu dau deșteptarea în zori – și îți poți face siesta de după-amiază cu un pui de somn prelungit… Însă orele de odihnă în exces din weekend dăunează sănătăţii. Cel puțin asta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Southwestern Medical Center, care au realizat un studiu în care 447 bărbaţi şi femei au fost rugati sa poarte dispozitive de monitorizare a somnului şi să completeze chestionare cu privire la orele lor de somn şi obiceiurile alimentare. La final, rezultatele au arătat că aproape 85 % dintre participanţi au avut un punct de mijloc al somnului întârziat. La jumătatea ciclului somn, în zilele lor de odihnă, cei mai mulţi dintre ei dormeau în momentul când, în timpul săptămânii de lucru, ar fi trebuit să fie la birou.
►Citește și Studiu: Un somn mai lung de 9 ore este periculos pentru sanatate
Astfel, recomandarea cercetărilor este ca, la sfârșit de săptămână, să ne culcăm mai devreme decât să dormim mai mult decât de obicei. Iar asta în condiţiile în care cei mai mulţi oameni nu urmează aceste recomandări, ci preferă să petreacă în serile de week-end, trezindu-se mult mai târziu în dimineţile de sâmbătă şi duminică.
Pentru că acest tipar, combinat cu alte acţiuni anti-somn, precum consumul de alcool şi folosirea aparatelor electronice înainte de culcare, contribuie la o trezire dificilă în ziua de luni.
Sursa: utsouthwestern.edu