Sari la conținut

Somnul părinților. De ce mămicile dorm mai puțin decât tăticii?

Nu este nicio noutate că, odată ce devin părinți, femeile dorm mai puțin decât tăticii. Acum însă, acest lucru a fost și demonstrat științific! Potrivit unui studiu realizat de Academia Americană de Neurologie din cadrul Universității de Sud din Georgia, mămicile au parte de mai puține ore de somn decât tăticii, atunci când noul membru al familiei vine acasă.

Rezultatul nu este vreo surpriză pentru nimeni, pentru că femeile, în cele mai multe familii, se ocupă de majoritatea treburilor casnice, pe lângă îngrijirea nou-născutului.

În studiul realizat de către cercetătorii de la Academia Americană de Neurologie din cadrul Universității de Sud din Georgia au fost incluse 5.805 de persoane, care au fost întrebate cât de mult dorm și dacă s-au simțit obosite în ultima lună. În scopul acestui sondaj, oamenii de știință au considerat cantitatea optimă de somn undeva între șapte și nouă ore pe noapte; mai puțin de șase ore a fost considerat insuficient. Participanții au fost întrebați și despre alți factori care pot afecta somnul, printre care vârsta, rasa, educația, statusul marital, venitul, jobul, indicele de masă corporală, sportul, sforăitul și numărul de copii.

Care a fost rezultatul? Se pare că doar unul dintre factorii de mai sus a fost asociat cu femeile care nu dorm suficient – copiii. 62 % dintre femeile cu vârste sub 45 de ani care nu aveau copii dormeau cel puțin șapte ore pe noapte, în comparație cu doar 48 % dintre mame. Fiecare copil dintr-o familie creștea riscul de insuficiență a somnului cu 46 %.

►Citește și De ce sunt mamele mereu obosite. Chiar şi atunci când dorm

Nu s-a găsit însă nicio legătură între programul de somn al bărbaților și numărul copiilor dintr-o casă, o descoperire familiară multor femei. În schimb, bărbații erau afectați de alți factori: cei care nu terminaseră liceul dormeau insuficient față de cei care făcuseră facultatea, iar bărbații care ziceau că sforăie dormeau mai mult decât cei care au zis că nu sforăie.

Deși certifică un lucru binecunoscut – mamele dorm mai puțin decât tații, rezultatele acestui studiu au implicații uriașe, din moment ce lipsa somnului afectează grav organismul: de la pierderea memorie până la un sistem imuniat deficitar.

“Cred că rezultatele acestui studiu explică de ce mamele se simt mereu epuizate”, a declarat Kelly Sullivan, cea care a condus echipa de cercetători.
Sigur, multe dintre voi vor spune că nu aveau nevoie de un studiu științific care să le confirme acest lucru! Însă e bine să ne amintim ce efecte poate avea lipsa somnului asupra organismului nostru și să încercăm să ne acordăm mai multă atenție!

Sursa: HuffingtonPost

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!