Cand devenim parinti, toata atentia si concentrarea noastra sunt orientate asupra copilului si uitam deseori de noi si de nevoile noastre. Aceasta situatie reprezinta un fapt normal, care se petrece aproape in fiecare familie, mai ales cand vine pe lume primul copil. Minunea mica si neajutorata este tinta tuturor preocuparilor si ingrijorarilor celor doi parinti. Mama este la propriu subjugata, iar tatal se transforma intr-un gardian al copilului.
Un lucru important de retinut este ca starea de bine a parintilor si indeosebi a mamei, influenteaza in mod direct copilul. Mama reprezinta inainte de nastere, cat si in perioada imediat urmatoare, tot universul copilului, urmand ca pana la o varsta destul de mare de sase, sapte ani, ea sa reprezinte sistemul principal de referinta prin care el percepe si cunoaste lumea. Starile emotionale ale mamei sunt traite direct si amplificat de catre copil, chiar daca acesta nu se afla in imediata apropiere, sustin cercetarile in domeniu.
Sfatul specialistilor este ca o parte din atentie sa fie directionata catre starea de bine a mamei. Sanatatea fizica a mamei este mentinuta de hrana de calitate, hidratare corespunzatoare, miscare si odihna. Daca mama este odihnita, relaxata si sanatoasa, ea va veghea activ, va intui si va transmite stari pozitive copilului. O mama obosita si tensionata poate sa isi piarda rabdarea, starea de prezenta si va trai reactii paradoxale fata de copil.
Ingrijorarile mamei, care nu intarzie sa apara pe fondul dezechilibrului hormonal, o pot determina sa priveze copilul de diversi stimuli, necesari dezvoltarii acestuia, inclusiv de cei sociali si sa creeze copilului o viziune intunecata asupra vietii. Pentru a exemplifica, frica, un sentiment pe cat de util in situatiile de pericol pe atat de inhibitor in rest, nu este innascuta dupa cum sustin cercetarile ci se invata in special in relatia primara cu mama.
Pentru a intelege mai bine, va propun acum un exercitiu. Ne reamintim cum pregatim camera unui copil nou nascut, ne gandim sa fie luminoasa, calduroasa si primitoare, alegem cu atentie culorile mobilierul si micile detalii. Are tot felul de jucarii, carti, decoratiuni care sa ii mentina interesul si dorinta de cunoastere activa, ne gandim la toate conditiile potrivite pentru o crestere armonioasa. Cum ar fi acum daca v-as spune, ca tot ceea ce traieste si simte mama, este de fapt camera in care va trai si va creste acest copil?! Ca emotiile ei prezente si viitoare sunt decoratiunile permanente din aceasta camera. Daca va explorati acum cu atentie emotiile si starile interioare, puteti sa va dati seama, cum arata de fapt camera copilului dumneavoastra. Cum arata ea? Sunteti multumite? Daca da, va felicit. Iar daca nu, va invit sa o redecorati in culori mai calde si mai vii.
Sa nu uitam insa ca mama are nevoie sa fie sustinuta sa isi mentina starea de echilibru corporal si emotional si sa i se reaminteasca deseori despre importanta starii sale de bine in cresterea copiilor. Tatal are un rol deosebit aici, el este cel care mentine functionalitatea pozitiva a situatiei in diada mama-copil, prin implicarea lui. El este cel care protejeaza familia aducand liniste si bunastare, si tot el este cel care poate regla si detensiona toate starile de neliniste, neputinta, teama si furie ale mamei. El este cel care poate avea o minte clara si care poate evalua obiectiv o situatie.
Mamicile intelepte tin cont de sfaturile tatalui, il lasa sa se implice si el in viata copilului iar ulterior culeg roadele.
Foto: Pixabay.com