Sari la conținut

Stiinta fericirii, stii cum sa o aplici?

Daca in ceea ce priveste fericirea noastra avem tendinta de a deveni delasatoare, nimic nu ne sta in cale atunci cand este vorba de fericirea copiilor nostri. Odata ce acest lucru este lamurit nu ne mai ramane decat intrebarea: cum se obtine fericirea?

Pentru a gasi raspunsul la aceasta intrebare, am apelat la un infografic produs de happify.com

 

Conform lui, numai 10% din fericire este determinata de circumstante - ai mai multi bani decat altii, ti se cumpara toate jucariile pe care ti le doresti, esti mai bun decat restul copiilor la vorbit / cantat si desenat etc. Este uimitor sa afli acest lucru, tinand cont de importanta pe care o dam in mod obisnuit acestor aspecte. Adesea auzi parintii spunand ca desi si-ar dori mai mult de un copil nu il fac fiindca nu ar putea sa-i ofere conditii materiale la fel de bune ca si primului.

De unde vine atunci restul?

50% este mostenire genetica: parintii fericiti vor naste copii fericiti. 

40% din sentimentul de fericire pe care il avem este controlabil prin gandurile pe care le avem si actiunile pe care le facem.

 

Cu alte cuvinte, daca ne chinuim direct sa ne facem copiii fericiti, acoperim, in cel mai bun caz, 10%. Asa ca efortul nostru ar trebui sa mearga in alta directie: sa il invatam pe copil ce sa faca pentru a se simti fericit.

 

In urma cercetarilor, rezulta ca sunt cateva lucruri care ii fac pe oameni sa se simta bine:

- relatii profunde si de lunga durata

- incercarea de lucruri noi

- ajutarea celor din jur

- sentimentul de recunostinta pentru ceea ce ai

 

Si cum copiii invata de la noi aproape tot ceea ce tine de comportament trebuie sa acordam atentie tuturor acestor aspecte nu numai in viata lor, ci si in viata noastra:

- sa nu ne neglijam prietenii

- sa povestim despre experientele noi pe care le-am avut in ziua respectiva

- sa acordam atentie tuturor membrilor familiei, dar mai ales tatalui. Un gest dragut poate sa dureze numai cateva secunde.

- sa ajutam de cate ori avem ocazia

- sa ne amintim, impreuna, de clipele minunate pe care le-am trait.

 

Un alt lucru, de bun simt, de care insa incercam sa nu tinem cont niciun pic, este ca un pic de amaraciune te poate face sa apreciezi mai bine momentele de fericire. Cu alte cuvinte, nu le facem copiiilor niciun bine atunci cand incercam sa-i ferim in intregime de orice ar putea sa le displaca. Atunci cand esti tinut numai in puf orice bob de mazare te da peste cap.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!