Copiii invata de la parinti cum sa traiasca. Ceea ce este cu adevarat important este faptul ca puterea exeplului are o valoare mai mare, in educarea unui copil, decat explicatiile teoretice si sfaturile.
Copilul invata sa traiasca de la parinti. Ceea ce sadesti in mintea si in inima lor, cand sunt mici este definitor pentru ceea ce vor fi, cand o sa creasca mari. Personalitatea unui copil se construieste treptat, iar ceea ce vad si simt in jurul lor are mai mare influenta decat ceea ce le spui teoretic. Exemplul personal face cat o suta de sfaturi. Doroty Nolte a rezumat toate acestea in cateva versuri care sunt o adevarat Biblie pentru parinti. Doroty Nolte, ziarist, consilier pe probleme de familie si scriitor de poezii pentru copii a contribuit la abordarea vietii, dintr-o alta perspectiva, in cazul a mii de familii. Timp de multi ani Nolte a avut o rubrica permanenta in cotidianul "The Torrance Herald ", iar volumele sale de versuri, dedicate parintilor s-au tiparit in mai multe editii, in tiraje impresionante.
Una din poeziile celebre se numeste chiar asa: "Copiii invata ceea ce traiesc". Simpla lectura si puterea de a medita asupra tuturor celor cuprinse in aceste randuri este o lectie excelenta pentru parinti.
Daca traiesc in critica si cicaleala, copiii invata sa condamne.
Daca traiesc in ostilitate, copiii invata sa fie agresivi.
Daca traiesc in teama, copiii invata sa fie anxiosi.
Daca traiesc inconjurati de mila, copiii invata autocompatimirea.
Nu-ti cicali copilul, nu-i repeta de sute de ori acelasi lucru. De cele mai multe ori nici tu, ca parinte nu respecti toate sfaturile pe care i le dai copilului tau. Mai mult decat atat, uneori spui una si face exact pe dos. Parintele trebuie sa aiba puterea si intelepciunea de a pastra un echilibru perfect intre ceea ce spune si ceea ce face.
Daca traiesc inconjurati de ridicol, copiii invata sa fie timizi.
Daca traiesc in gelozie, copiii invata sa simta invidia.
Daca traiesc in rusine, copiii invata sa se simta vinovati.
Daca traiesc in incurajare, copiii invata sa fie increzatori.
A-l incuraja pe cel mic, a-l lauda, ai stimula intentiile si a le aseza pe calea lor cea buna este cea mai buna dovada de grija parinteasca. Trebuie sa ai curajul de a face toate astea fiind drept si onest. Daca micutul tau nu are nici o aplecare catre muzica este o dovada de ridicol sa-l incurajezi sa cante, sau sa-l lauzi. Nu-i spune niciodata copilului tau ca ceea ce face sau spune este rusinos. Sentimentul de a-ti fi rusine este unul foarte daunator care sabotateaza increderea in sine. Suntem oameni, nu suntem masini perfecte. Cautam binele, fumosul si adevarul, nu ne sunt servite. Si gresim, pentru ca din greseli invatam.
Daca traiesc in toleranta, copiii invata rabdarea.
Daca traiesc in lauda, copiii invata pretuirea.
Daca traiesc in acceptare, copiii invata sa iubeasca.
Daca traiesc in aprobare, copiii invata sa se placa.
Rabdarea este una dintre cele mai pretioase trasaturi. Copiii descoperea greu ceea ce inseamna a avea rabdare si inteleg abia la maturitate care sunt beneficiile pe care le aduce rabdarea. Dovedeste toleranta fata de copilul tau. Arata-i, explica-i, demonstreaza-i si nu inceta nicio clipa sa fii un exemplu demn de lauda pentru el.
Daca traiesc inconjurati de recunoastere, copiii invata ca este bine sa ai un tel.
Daca traiesc impartind cu ceilalti, copiii invata generozitatea.
Daca traiesc in onestitate, copiii invata respectul pentru adevar.
Daca traiesc in corectitudine, copiii invata sa fie drepti.
Adevarul este o virtute. Generozitatea este aducatoare de bucurii, corectitudinea este o arta, a avea un tel in viata este calea catre o viata frumoasa.
Daca traiesc in bunavointa si consideratie, copiii invata respectul.
Daca traiesc in siguranta, copiii invata sa aiba incredere in ei si ceilalti.
Daca traiesc in prietenie, copiii invata ca e placut sa traiesti pe lume.
Nu te lasa coplesita nicio clipa de incercarile vietii tale de parinte. Atata vreme cat copilul tau iti este alaturi, atata vreme cat el iti zambeste si cauta in tine suport, nu exista problema pe care tu, adult si parinte sa nu o poti depasi. Copilul este combustibilul secret, este energia care te ajuta si de indeamna sa mergi mai departe. Din toate astea copilul tau o sa inteleaga ca viata este o vesnica lupta, dar o lupta frumoasa prin care poti trece cu incredere, curaj si cu zambetul pe fata.
Articole relationate
Cum îți ajuți copilul de grădiniță să memoreze mai ușor poeziile pentru serbare
Memorarea unei poezii poate părea o provocare pentru un copil de grădiniță, dar cu abordarea potrivită, procesul poate deveni o experiență distractivă și plină de...
Accident rutier în care a fost implicat un microbuz școlar. Cel puțin un copil a fost rănit
În județul Caraş Severin, un microbuz şcolar a fost implicat într-un accident rutier. Un copil de 12 ani şi o femeie au fost răniţi.
Cum să eviți să devii un părinte hiperprotectiv și să sprijini independența copilului preșcolar
Părinții își doresc tot ce e mai bun pentru copiii lor, iar instinctul de a-i proteja este natural. Totuși, atunci când grija devine excesivă, ea poate limita...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu