Sari la conținut

Studii false, plătite de producătorii de zahăr. Cât de periculoasă este, de fapt, “otrava albă"

Reprezentanții din industria zahărului au plătit cercetători de la prestigioasa universitate Harvard să afirme că grăsimile, nu zahărul, au cauzat apariția unor boli cardiovasculare. Totul se întâmpla în 1965, dar adevărul a ieșit la iveală abia în urmă cu câteva zile.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea California, San Francisco, publicat luni în revista JAMA Internal Medicine, arată cât de mult înapoi merg aceste eforturi: În 1965, Sugar Research Foundation (SRF), precursoare a Asociaţiei Zahărului de astăzi, i-a plătit pe oamenii de ştiinţă de la Harvard pentru a demonta un adevăr - acum vast acceptat de cercetători - cum că zahărul poate creşte riscul bolilor cardiace. În schimb, industria şi cercetătorii de la Harvard au dat vina strict pe grăsimile saturate, potrivit Bloomberg.

Profesorul de nutriție dr. Mark Hegsted, de la Universitatea Harvard, a fost unul dintre coordonatorii studiului, care a durat din 1965 până în 1966. A fost descoperită și corespondența doctorului Hegsted care atestă că acesta a fost plătit de SRF pentru a ajunge la o anumită concluzie stabilită anterior. Mai precis, suma a fost de 6.500 de dolari - echivalentul a 48.000 de dolari în ziua de azi - plătiţi de SRF.

►Citește și Cât zahăr ai voie să consumi în timpul sarcinii?

Lucrarea cu pricina a fost publicată în 1967, în New England Journal of Medicine, iar concluzia era următoarea: "nu există nicio îndoială" că, pentru a preveni apariţia bolilor de inimă şi a afecţiunii coronoriene, singura precauţie în ceea ce priveşte dieta este reducerea consumului de colesterol şi grăsimi saturate. Cu alte cuvinte, zahărul era absolvit de orice vină.

Într-o declaraţie, luni, Asociaţia Zahărului din Statele Unite a afirmat că "Sugar Research Foundation ar fi trebuit să exercite o mai mare transparenţă", dar că: "Este o provocare pentru noi să comentăm asupra evenimentelor care s-ar fi întâmplat acum 60 de ani şi asupra unor documente pe care nici nu le-am văzut".

► Citește și 10 trucuri pentru ca prichindelul tău să evite zahărul

Ce spun cercetătorii care activează în prezent la Harvard? Walter Willett, şeful departamentului de nutriţie de la Şcoala de Sănătate Publică (Harvard), a declarat, luni, că standardele privind conflictul de interese s-au schimbat semnificativ din anii 60 încoace. Cât despre articolul publicat în revista JAMA, acesta a mai comentat: "O avertizare utilă că fondurile oferite de industrie sunt o problemă îngrijorătoare în cercetări, întrucât reprezintă o influenţă mare asupra a ceea ce se publică”.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!