Dragostea, sprijinul, autoritatea și exemplul unui tată sunt esențiale și de neînlocuit. De aceea, absența tatălui creează goluri și răni care durează până când copilul devine adult. Absența tatălui în viața copilului îi afectează micuțului emoțiile, relațiile, personalitatea și stima de sine.
Un studiu de la National Fatherhood Initiative subliniază efectele negative ale absenței tatălui asupra copiilor. Creșterea fără tată poate afecta relațiile, factorii economici și chiar sănătatea fizică și mentală a copilului.
Iată 5 caracteristici ale taților absenți în viața copilului:
Tatăl care muncește prea mult
Tatăl este prezent în viața copilului, dar totuși nu foarte prezent. Acest tip de tată lucrează până la 12 ore pe zi și își petrece doar câteva minute pe zi cu copilul lui.
El își ia la revedere de la copil dimineața, când pleacă la serviciu și, de cele mai multe ori, ajunge acasă când copilul deja adoarme. Acest tip de absență este foarte frecventă în zilele noastre. Dorințele materiale și nevoia de dezvoltare profesională pun în pericol familia și legătura taților cu copiii lor.
Echilibrul este cheia: calitatea timpului petrecut poate compensa cantitatea. Tații care muncesc mult pot să-și sune familia cu apel video. În acest fel, chiar dacă nu sunt lângă familiile lor, asta nu înseamnă că nu pot comunica cu familia sau că nu o pot vedea.
În timpul serii și în weekend, tații pot încerca să se deconecteze de la serviciu, de la telefonul mobil, e-mail și să-și dedice 100% din atenție copiilor lor.
Tatăl lipsit de empatie
Un tată lipsit de empatie are foarte puțină conexiune emoțională cu copiii lui și cu oamenii din jurul lui. Acest tip de tată, în general, nu este în preajma copiilor pentru că nu își dorește să fie. El fuge de responsabilitatea de a fi părinte și menține legături emoționale slabe cu copiii lui. Tatăl lipsit de empatie lasă creșterea copiilor în seama mamei.
Tatăl imatur emoțional
Această caracteristică este legată de lipsa de empatie. Este un alt motiv pentru care un tată poate fi absent și nu este încântat de responsabilitatea de a fi părinte. Oamenii imaturi emoțional au dificultăți de relaționare. Le este frică de obligații și creează relații toxice.
Imaturitatea emoțională ar putea fi rezultatul traumei din copilărie sau din adolescență. Un astfel de tată ar putea reproduce rolul pe care l-a jucat tatăl lui, fiind dezinteresat în îngrijirea copiilor săi. Maturitatea emoțională presupune să fii fericit, să te simți în siguranță și să ai relații sănătoase și echilibrate.
Tatăl iresponsabil
Acesta este tatăl care nu este atent la dezvoltarea copilului lui. El nu este prezent pentru copilul lui atunci când are o problemă sau când realizeză ceva măreț. Tatăl iresponsabil este bărbatul care ignoră faptul că este tată. El încearcă să scape de responsabilitatea creșterii unui copil.
Tatăl egoist
Tatăl egoist uită de copiii săi. Își face planuri de viață fără a-și lua în considerare copiii. El acordă prioritate altor lucruri, cum ar fi ieșirile cu prietenii sau proiectele de muncă, și nu acordă prioritate familiei.
Sursa