Desi la noi in tara modul traditional de a creste copiii a ramas destul de inradacinat, ne vom indrepta si noi catre ceea ce se practica in Vest. Si sunt cateva diferente majore asupra carora as vrea sa va atrag atentia:
1. Activitatile
Acum, in general, cei mici merg la fel de fel de activitati daca au minimum 5 ani. Tendinta este insa de a reduce varsta cat mai putin. De exemplu, bebelusii pot merge la inot. Sau prichindeii pot incepe orele de balet si cand au numai 2 ani. Si nu vorbim aici de o incercare, ci de "cursuri" pe care le urmeaza saptamanal.
2. Cluburi pentru mame
Exista din ce in ce mai multe evenimente dedicate mamelor, precum si locuri concepute astfel incat si parintii si copiii sa se simta bine. Si aceasta tendinta se va accentua in viitor. Intrucat acum nu mai vorbesti despre cresterea copiilor doar cu vecina sau cu sora ta, ci ai mult mai mare libertate pentru a-ti alege prietenele-mame.
3. Gradinita
Din ce in ce mai multa lume incepe sa prefere institutiile in locul bonelor aduse acasa. Este adevarat ca la noi in tara bunicii sunt inca pe primul loc in ceea ce priveste ajutorul dat, insa, in afara, cresele sunt cele mai cautate.
4. Doctorii si profesorii
Foarte multi parinti pun la indoiala sfaturile profesorilor si doctorilor. Pur si simplu le considera din start ca fiind potential gresite. Din aceasta cauza cel mai adesea totul se rezolva prin consultarea mai multor specialisti pentru o singura problema.
5. Timp liber
Parintii nostri nu prea aveau timp pentru ei. Lucratul, copiii, familia insemna toata viata lor. Acum parintii sunt insa ceva mai liberi - mai pot face din cand in cand o vacanta fara copii, mai pot merge o ora in oras sa se intalneasca cu prietene sau pot merge la sala de doua ori pe saptamana.
6. Ajutor din partea psihologilor
Sa cresti o familie nu este un lucru usor si adesea te intrebi daca ai facut bine sau daca poti sa iti ajuti copilul cu o anumita problema de comportament. Asa ca, din ce in ce mai mult, se vor vedea psihologi specializati in anumite probleme, specifice: depresie postpartum, divort, agresivitate la copii etc.
7. Mame singure
Procentul de mame singure este in permanenta crestere de ani de zile, atat la noi cat si in strainatate. Din ce cauza se intampla asta? Cel mai probabil pentru ca femeile sunt mai putin dispuse acum sa accepte o situatie nefericita. Ele au mai multe resurse si sunt mai putin speriate sa paraseasca un mariaj rau.
Voi ce alte tendinte ati mai observat?