Schwarzwälderkirsch torte este numele în germană a celui mai cunoscut desert specific zonei de unde izvorăște Dunărea. Extrem de delicios, tortul Pădurea Neagră reprezintă desertul perfect pentru orice ocazie! Nu este cel mai simplu tort de preparat, însă cu siguranţă este unul dintre cele mai spectaculoase.
Ingrediente pentru blat:
- 250g margarină
- 100g unt
- 100g cacao
- 150 ml apă fierbinte
- 250 ml lapte
- 400g zahăr
- 4 ouă mari
- 350g faina
- 1 pliculeţ praf de copt
- ½ linguriţă sare
- 1 linguriţă extract de vanilie
Mai întâi şi mai întâi, încingem cuptorul la 180 de grade. Ungem cu grăsime şi tapetam cu cacao 3 tăvi pentru tort (diametrul de 23 cm). E important să coacem separate cele 3 blaturi pentru tort, pentru că aşa vor ieşi mai compacte decât dacă am face un singur blat pe care l-am tăia în 3 felii. Margarina şi untul trebuie să fie la temperatura camerei înainte de a începe să le spumam împreună cu zahărul. Le amestecăm cu mixerul la viteză mare timp de 5 minute, până zahărul este aproape topit şi avem o spumă pufoasă. Adăugăm şi vanilia.
Punem apoi ouăle, rând pe rând, amestecând după fiecare.
Separat, într-un bol, amestecăm cacaua şi apa fierbinte până se dizolvă cât de cât, apoi adăugăm şi laptele. În crema de unt, punem alternativ crema de cacao şi amestecul de făină, praf de copt şi sare, până obţinem o compoziţie omogenă. Distribuim compoziţia egal între cele 3 forme pentru copt şi le dăm la cuptor, 30-35 de minute, sau până trec testul scobitorii. Lăsăm foile de tort să se răcească complet înainte de a le umple.
Ingrediente pentru sirop:
- o cană de zahăr
- 3-4 linguri lichior Marsachino sau lichior de cireşe (Kirsch)
- 2 linguri de apă
Punem zahărul într-o crăticioara împreună cu lichiorul şi apă şi le lesam să fiarbă la foc mic până se topeşte tot zahărul şi avem un sirop foarte aromat, pe care îl lăsăm să se răcească. Dacă nu vreţi să folosii lichior pentru sirop, folosiţi pur şi simplu suc din compotul de cireşe.
Ingrediente pentru umplutură:
- 500 ml frişcă lichidă
- un borcan de 600ml compot de cireşe
- 200g zahăr
- 40g amidon alimentar
- 1 linguriţă esenţa de vanilie
Scurgem cireşele şi păstrăm 200 ml din zeama. Într-o tigaie mare, punem zeamă de pe cireşe, vanilia, zahărul şi amidonul, le amestecăm bine până se dizolvă anidonul. Punem şi cireşele şi azeam tigaia pe foc, la flacăra mică. Lăsăm pe foc, amestecând des, până se îngroaşă şi avem un fel de jeleu cu cireşe. Îl lăsăm să se răcească complet înainte de a-l folosi. Între timp, batem frişca tare.
Asamblăm tortul: pe un platou punem primul blat, îl insiropam bine, apoi punem ½ din frişcă bătută şi ½ din crema de cireşe. Aşezăm blatul 2, îl insiropam, punem restul de frişcă şi restul de cremă de cireşe. Aşezăm al 3-lea blat şi îl insiropam şi pe el.
Ingrediente pentru decor:
- 250 ml frişcă lichidă
- 2 linguri zahăr pudră vanilat
- cireşe Maraschino
- 100g ciocolată dată pe razătoare
Batem frişcă împreună cu zahărul pudră vanilat. Îmbracam întreg tortul într-un strat subţire de frişcă, apoi îl tapetam cu ciocolată rasă. Punem restul de frişcă într-un şpriţ şi ornam tortul cu moţuri de frişcă. Pentru o pată de culoare, ornam tortul cu cirestele Maraschino.
Sursa: teoskitchen.ro