Sari la conținut

Tradiții de Paște din întreaga lume. Ce obiceiuri se practică în alte țări

Dacă în România, tradițiile legate de Paști includ mersul la biserică pentru a lua lumina la miezul nopții, ciocnitul ouălor vopsite și masa în familie, în alte colțuri ale lumii această sărbătoare este celebrată altfel. În funcție de cultură, regiune geografică ori cultul religios majoritar, există multe obiceiuri, unele dintre ele pe cât de ciudate pe atât de amuzante…

Te-ai întrebat cum petrec alții Paștele? Dacă în România, cei mai mulți dintre noi mergem în Noaptea de Înviere la biserică să luăm lumină, iar a doua zi ne reunim cu ceilalți membrii ai familiei în jurul mesei cu bucate specifice, în alte țări există alte obiceiuri.

De exemplu, în Finlanda, copiii sunt în centrul atenției. Cei mici se îmbracă frumos şi încep să cerşească pe străzi, cu feţele mânjite cu funingine şi încălecând cozi de mătură. Pare mai degrabă o scenă de Halloween, nu?! Apropo de funingine, în anumite zone din vestul Finlandei, oamenii aprind focuri mari în Duminica Paştelui. Se spune despre acest obicei că alungă vrăjitoarele care zboară prin aer între Vinerea Mare şi Duminica Paştelui.

Și în Germania, tradiţia cere aprinderea unui foc mare de Paşte, folosind brazii de Crăciun, rămaşi din timpul iernii. Aici, focul este un simbol al victoriei repurtată de frumoasa şi însorita primăvară asupra zilelor reci ale iernii.

►Citește și Carnea de miel în alimentaţia copilului

În Republica Cehă, în Ungaria şi Slovacia femeile cam au de suferit. În aceste țări, tradiţia cere ca urmașele Evei să fie plesnite cu palmele sau biciuite peste fese, în Lunea cea mare, a doua zi de Paști. Bărbaţii aruncă cu apă peste femei şi le plesnesc cu biciuri confecţionate manual din ramuri de salcie, decorate cu câteva panglici la unul din capete. Nu îți imagina că loviturile sunt puternice. Mai degrabă, simbolice, căci tradiția spune că ele trebuie plesnite pentru a rămâne sănătoase şi frumoase în anul în curs.

Și în Franța vânzările de ouă cresc în această perioadă, dar nu doar pentru a fi vopsite. De exemplu, peste 4.500 de ouă sunt folosite pentru prepararea unei omlete gigantice, în fiecare an, pe străzile oraşului Haux. Această omletă va trebui să hrănească până la 1.000 de persoane şi este coaptă într-un vas uriaş, amplasat în piaţa centrală, la ora prânzului.

În Polonia, bărbații nu au ce căuta în bucătărie. De ce? Dacă bărbatul, care este considerat capul familiei, participă la prepararea pâinii tradiţionale de Paşte, legenda locală spune că mustaţa lui va albi şi aluatul pentru pâine nu va creşte. Prin urmare, accesul este interzis… spre bucuria bărbaților!

În Joia cea mare, în oraşul Verges din Spania, se organizează anual un "dans al morţii", care include şi o paradă pe străzile acestui oraş medieval. Toţi participanţii poartă costume speciale, iar procesiunea se încheie cu defilarea unor personaje costumate în schelete care poartă cutii pline cu cenuşă. Dansul morţii începe la miezul nopţii şi se desfăşoară timp de trei ore, uneori prelungindu-se până la primele ore ale dimineţii.

În Elveţia, toate satele îşi transformă fântânile în adevărate izvoare de Paşte, folosind panglici colorate din hârtie, flori şi ouă vopsite, pentru a le decora. Această tradiţie celebrează simbolul apei, o resursă foarte importantă în regiunile secetoase situate dincolo de Alpi.
Iepuraşul de Paşte a pătruns și în România, pentru că este cel mai popular simbol al acestei sărbători, graţie americanilor. Dar, în Australia, oamenii preferă unul din marsupialele native, denumit Bilby (Macrotis lagotis).

Ce se întâmplă în Marea Britanie? În timpul Festivalului Hocktide din localitatea Hungerford, poliţiştii din oraş claxonează de fiecare dată când întâlnesc pe stradă grupuri de bărbaţi, pentru a-i chema să se reunească în sala mare a tribunalului local. Un juriu desemnează doi bărbaţi care vor defila pe străzile oraşului şi care vor oferi câte o portocală tuturor femeilor, în schimbul unui sărut. Pare, mai degrabă, o tradiție de Sfântul Valentin, nu?!

Tu ce alte obiceiuri din alte țări cunoști?

Sursa: Womansday.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!