Sari la conținut

Tradiții și obiceiuri de Paște, pentru prichindei

Pentru că ne aflăm în Joia Mare, iar mămicile sunt ocupate cu prăjituritul și cu pregătirea mesei de Paște și, cel mai probabil, nu au timp pentru activitățile cu cei mici, am pregătit câteva tradiții de Paște, pe care prichindeii sigur sunt curioși să le audă.

Iată ce tradiții și obiceiuri de Paște există în țara noastră, pentru copii:

Vopsitul ouălor

Aceasta este una dintre cele mai vechi tradiții de Paște. Vopsitul ouălor este o activitate simplă, la care pot participa și cei mici. Fie că alegi să vopsești ouăle în culoarea roșie sau optezi pentru alte nuanțe, invită-l și pe cel mic să te ajute.

Vânătoarea de ouă de Paște

Deși este o tradiție apărută inițial în Germania, vânătoarea de ouă este o activitate pentru copii întâlnită destul de frecvent în comunitățile în care trăiesc sașii, adică în regiunea Sibiului. Tradiția spune că iepurașul de Paște vine și lasă ouă pentru a fi găsite de cei care locuiesc în zonă.

Udatul fetelor

Aceasta este o tradiție ungurească, întâlnită în Transilvania. În a doua zi de Paște, băieții se strâng în grupuri și merg la udat de fete, recitându-le poezii.

În Moldova, în dimineața de Paște, pentru ca cei mici să aibă un an plin de bogății, ei trebuie să se spele pe față cu apa dintr-un bol care în care se așează monezi, un ou roșu și unul alb.

Hăinuțe noi

De Paște trebuie sp purtăm haine noi, pentru că acest lucru reprezintă respectul nostru pentru această mare sărbătoare. Tradiția spune că așa cum primăvara natura revine la viață, așa si noi trebuie să ne înnoim cu haine.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!