Sari la conținut

Trucuri destepte pentru mamele de baieti

Mamele de baieti au ceva anume. O mandrie anume pe care nu o gasesti la mamele de fete. Asta nu inseamna ca mamele de fete sunt mai putin mandre de copilul lor, dar manifestarile sunt in buna masura diferite. Relatia intre mama si fiu are o suma de detalii care o fac particulara, iar limita dintre o relatie perfecta si una imperfecta este foarte fina.

Fii afectuasa. Exista tendinta de a arata mai putina afectiune baietilor decat fetelor. Mamele cred ca manifestarea afectiunii fata de baiatul lor, prin imbratisari si gesturi calde ar putea submina masculinitatea copilului lor. In realitatea baietii au nevoie de aceleasi dovezi de afectiune de care au nevoie si fetele si nu doar in perioada in care sunt foarte mici. O relatia calda intre mama si fiu il invata pe acesta ce este afectiunea si ii dau incredere in sine. Pe masura ce creste baietii isi pot manifesta mai intens nevoia de independenta, dar asta nu insemna ca imbratisarile si gesturile mamei trebuie sa dispara.

Trucuri destepte pentru mamele de fete

Invata-l respectul si bunatatea. Daca baiatul tau nu o sa invete de la mama lui ce inseamna respectul fata de cei din jur si bunatatea nu o sa poata sa inteleaga niciodata valoarea acestor sentimente. Respectul nu inseamna doar o atitudine politicoasa, dupa cum bunatatea nu inseamna numai sa ajuti pe cineva.
 


Invata-l sa-si arate emotiile. Parintii cred ca este normal ca o fata sa planga, dar privesc cu o anume retinere emotiile si lacrimile unui baiat. In fapt este si bine si necesar ca un baiat (viitor barbat) sa-si arate emotiile si sentimentele. Emotiile sunt cele care ne fac oameni. De la ideea ca baietii trebuie sa-si ascunda emotiile s-a ajuns la convingerea ca joaca baietilor cu papusi este nesanatoasa si ca gesturile de afectiune intre mama si baiat nu sunt necesare.

Copilul gelos

Invata-l disciplina fata de sine insusi. Regulile blande nu sunt favorabile educatiei baietilor. Batietii iau lucrurile ad litteram si nu au fost haraziti cu arta de a citi printre randuri. Riscul de a depasi limitele atunci cand este vorba despre sanctiuni sunt mult mai mari cu baietii decat cu fetele asa ca solutia este sa ii oferi standarde corecte pe care sa le aplici ferm. In acelasi timp este necesar sa aplici pedepse cu atentie. Sanctiunile trebuie sa fie participative pentru baieti mai degraba decat restrictive. E mai bine sa-l pedepsesti prin ai cere sa duca gunoiul vreme de o luna decat sa-i interzici sa se uite la televizor. Sau sa-i ceri sa stea cu tine in bucatarie si sa te ajute sa faci clatite (de exemplu), decat sa-l izolezi in camera lui. Marea arta a mamelor de baieti este de a fi consecvente in atitudine si manifestare fata de copilul lor.

Invata-l sa se descurce singur. Nu doar fetele trebuie sa deprinda de la mamele lor care este mersul treburilor administrative intr-o casa, si principiile organizarii. Aceleasi abilitati trebuie sa le dobandeasca si fiul tau. Nu-i nici o rusine, ba chiar din contra daca o sa faca mancare impreuna cu tine sau daca te va ajuta la spalatul rufelor si la curatenie.

Al doilea copil

Acorda importanta maxima educatiei scolare. Baietii au o alta evolutie decat fetele. Este o prostie afirmatia cu "se maturizeaza mai greu", realitatea este ca pur si simplu au alte mecanisme de maturizare. In consecinta au nevoie de o intensa supraveghere si de o evaluare onesta a modului in care evolueaza. Comunica constant cu profesorii fiulului tau si ajuta-l atunci cand are nevoie.




Nu juca rolul de "mama urs", adica nu-l proteja excesiv. Nu te avanta sa-i rezolvi toate problemele si toate conflicete in care intra. Lasa-l sa se descurce singur, dar ramai pe marigine si evalueaza felul in care stie sa-si solutioneze problemele.

Fiul tau trebuie sa ramana mereu copilul tau. Nu face din el "barbatul din casa". Recomandarea este valabila mai ales mamelor singure, dar nu numai. Copilul, fie ca este fata sau baiat trebuie sa stie daca familia are dificultati, dar nu uita nici o clipa ca nu este rolul lui sa le rezolve. Implica-l in problemele familiei, dar nu-i cere sa le si solutioneze.

Secretele unui parinte bun

Indeaman-l sa exploreze, sa afle, sa caute. Copilul activ social este meru mai bun la scoala. In ceea ce-i priveste pe baieti acestia trebuie orientati catre activitati de echipa, catre sport si trebuie incurajat sa comunice cu colegii si prietenii lui. Evident supravegherea parintilor ramane necesara.

Daca fiul tau nu este singurul copil nu face niciodata din el copilul favorit. Copiii sunt foarte sensibili la favoritisme, mai ales cand este vorba de mai multi frati. Nu specula buna relatie pe care o ai cu baiatul tau si nu folosi niciodata acest avantaj ca sa-l santajezi.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!