Folosit de mai bine de o mie de ani în medicina tradițională chineză şi indiană, tumericul sau șofranul indian ori curcuma, cum i se mai spune, este unul dintre cele mai eficiente remedii, mai ales în sezonul rece. Remedii certificare și de numeroase studii științifice. Iată 5 feluri în care poți folosi de această plantă…
În scop terapeutic, tumericul se foloseşte mai ales sub formă pudră, infuzie de rădăcină şi tinctură. Turrmericul are acţiune colagogă, coleretică, stimulează eliberarea bilei, creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, acţiune antimutagenică, anticancerigenă, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a metastazelor (cancer de sân, de stomac, de colon, de plămâni, de piele), acţiune antiinflamatorie, hepato-protectoare, antioxidantă, are proprietăţi antibiotice, antibacteriene, antivirale, îmbunătăţeşte circulaţia, antiaterosclerotic, antiagregant plachetar. De asemenea, previne formarea trombilor vasculari, previne infarctul, purifică sângele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer şi efectele ei prin dizolvarea microplăcilor care se formează între neuronii din creier.
Atenție, însă! Folosită în cantităţi mari, rădăcina de turmeric poate produce iritaţie gastrică iar în zonele în care se foloseşte în mod tradiţional la condimentarea alimentelor incidenţa ulcerului gatric este mult mai frecventă.
Iată 5 remedii naturiste cu şofran indian:
1. Tratează tusea şi astmul
Ia o linguriţă de miere de albine peste care ai presărat puţin turmeric atunci când tusea îţi dă bătăi de cap. Repetă acest tratament de 3-4 ori pe zi. Poţi să bei un pahar cu apă călduţă imediat după miere. De asemenea, pentru a preveni declanşarea atacurilor astmatice este recomandată zilnic o linguriţă cu pastă obţinută din pulbere de turmeric şi miere mai veche de un an. Pentru un efect mai intens, înainte de a o înghiţi, ţineţi-o 5-10 minute sub limbă.
2. Combate durerile cronice
Mai multe studii arată că turmericul este, de fapt, de trei ori mai eficient în calmarea durerilor decât aspirină sau ibuprofenul. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au constat că aproximativ 50% dintre pacienţii care au dureri cronice din cauza artritei sau fibromialgiei au înregistrat o scădere a nivelului durerii după ce au consumat turmeric. Doza recomandată este de 1/4 linguriţă de turmeric consumată zilnic, presărată pe orez, pui sau orice fel de altă carne sau preparate din legume.
3. Calmează crampele menstruale
Cu aproximativ o săptămână înainte de menstruaţie, o infuzie din turmeric sau o capsulă din această plantă este recomandată. De asemenea, consumul de alimente ce conţin turmeric este benefic şi ajuta la preîntâmpinarea durerilor.
4. Remediu pentru răceală
Tumericul reprezintă și un ajutor eficient în caz de răceală sau iritaţii ale gâtului. Se amestecă jumătate de linguriţă cu pudră de ctumeric cu 30 ml de lapte cald. Acest amestec se consumă o dată sau de două ori pe zi.
►Citește și Care este diferența dintre răceală și gripă la copii?
5. Curăță tenul și ajută la diminuarea ridurilor
Este un antiseptic puternic, prin urmare curăță tenul în profunzime şi îl lasă luminos şi curat. Amestecaţi pulbere de turmeric cu pudră din rădăcină de santal - în părţi egale, peste care adăugaţi ulei de măsline. Pasta obţinută se întinde în strat gros pe faţă. Se lasa să acţioneze în jur de 20 de minute, apoi se clăteşte. În același timp, pielea tenului va deveni mai netedă şi mai suplă dacă aplici o mască obţinută prin amestecul câtorva grame de pudră de turmeric cu 1 lingura de smântână.