Sari la conținut

UNICEF protejeaza copiii de pretutindeni

Auzi deseori despre UNICEF insa nu stii exact ce este si care sunt atributiile sale. Iata un scurt istoric UNICEF si directiile in care actioneaza pentru protectia copiilor.

Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF) a fost creat de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite in 1946. In 1953, numele sau a fost scurtat in Fondul pentru Copii al Natiunilor Unite, dar este cunoscut si astazi sub popularul sau acronim.

UNICEF este un organism creat special pentru apararea drepturilor copiilor din intreaga lume si pentru ajutorarea acestora. Astazi UNICEF se concentreaza in principal pe cinci directii de baza: Educatia fetelor, Plus de imunizare, Protectia copilului, HIV/SIDA, si Copilarie pentru copii. Alte prioritati includ supravietuirea copiilor, copilul si familia si sportul.

Educatia fetelor

Educatia este o metoda sigura pentru imbunatatirea vietii tuturor oamenilor, inclusiv a copiilor. Educarea tinerelor fete asigura beneficii spectaculoase pentru generatiile prezente si viitoare si influenteaza in mod deosebit o serie de prioritati ale UNICEF cuprinzand supravietuirea copiilor, copii cu familie, imunizare si protectia copilului.

Scopul UNICEF este de a atrage cat mai multe fete in scoli, garantia ca urmeaza cursurile si ca isi insusesc deprinderile de baza necesare pentru a reusi mai tarziu in viata. Ca parte a eforturilor neintrerupte de asigurare a dreptului la educatie a fiecarui copil: baiat sau fata, strategia de accelerare a UNICEF este de crestere rapida a numarului de fete inscrise in scoli in 25 de tari stabilite, in perioada 2002-2005.

Ce aduce in plus programul sunt interventiile suplimentare. Incepand cu educarea in ceea ce priveste suplimentele nutritionale si continuand cu plasele de tantari tratate cu insecticide, aceste servicii de salvare a vietii fac din programele de imunizare instrumente puternice in slujba sanatatii copiilor.

Protectia copilului

In fiecare zi copii sunt obligati sa fie soldati, sa se prostitueze, sa faca munci necalificate sau sa fie servitori. Ei sunt abuzati, exploatati, sunt subiect de violenta iar consecinta este ca devin copii analfabeti, bolnavi si secatuiti. UNICEF incearca pe toate caile sa ofere protectie si suport, ca sustinatori ai drepturilor copilului, prin programe de retragere a copiilor din armata, lucrand cu persoane individuale, grupuri civice, la nivel guvernamental si cu persoane din sectorul privat pentru a realiza schimbari pozitive.

HIV/SIDA

SIDA a facut pana in prezent 14 milioane de orfani. Jumatate din persoanele nou infectate sunt tineri sub 25 de ani, fetele fiind afectate in proportie mai mare si la o varsta mai frageda decat baietii. Incercand sa protejeze si sa sprijine copii orfani, sa previna transmiterea bolii de la parinti la copii si sa ofere tineretului ajutor in a fi mai sensibili si mai prietenosi, UNICEF este un sustinator al ocrotirii in familie, al unui mediu social si legal.

Copilarie pentru copii

Fiecare copil trebuie sa aiba asigurat cel mai bun start in viata: viitorul lor si viitorul comunitatilor, natiunile din care fac parte si intreaga lume depind de aceasta.

UNICEF recurge la metode sigure ce cuprind urmatoarele principii:

  • Ingrijire medicala preventiva si curativa ce include imunizare, alimentatie corespunzatoare si apa potabila, asigurarea unei igiene minime pentru fiecare copil, pentru cei care ii ingrijesc, precum si pentru comunitatile din care fac parte.
  • Copii trebuie sa aiba certificat de nastere, sa fie protejati contra abuzurilor si a neglijentei, sa li se ofere dragoste si ajutor psiho-social precum si ajutor pentru educatie de mici.
  • Fetele si femeile, in special, trebuie sa aiba o buna alimentatie si ingrijire medicala, educatie, ajutor familial, iar drepturile lor trebuie sa fie respectate. Ele trebuie sa fie informate despre riscurile de accidentare si imbolnavire pentru ele insele precum si pentru copii lor, in ceea ce priveste sarcina si alaptarea la san. Sanatatea si supravietuirea mamei este strans legata de sanatatea si supravietuirea copiilor lor.

Momente importante din istoria UNICEF

1946 - Hrana pentru Europa

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, copiii din Europa s-au confruntat cu foametea şi bolile. UNICEF a fost creat in 1946 de catre Organizatia Natiunilor Unite pentru a asigura copiilor hrana, imbracaminte şi servicii de sanatate.

1953 - Mandatul UNICEF devine permanent

Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite extinde mandatul UNICEF pe termen nelimitat. UNICEF incepe o campanie globala de succes impotriva framboesia (pian) o boala care desfigureaza milioane de copii şi care poate fi tratata cu ajutorul penicilinei.

1954 - Danny Kaye

Actorul Danny Kaye a fost primul Ambasador pentru UNICEF. Filmul sau "Misiune: copiii", despre activitatea UNICEF in Asia, a fost vizionat de peste 100 de milioane de oameni.

1959 - Declaratia Drepturilor Copilului

Adunarea Generala a ONU adopta Declaratia Drepturilor Copilului, care defineşte dreptul copiilor la protectie, educatie, servicii de sanatate, adapost şi o nutritie adecvata.

1961 - Educatie

Dupa mai mult de 10 ani in care serviciile de sanatate s-au aflat in centrul atentiei, UNICEF işi extinde aria de interes asupra tuturor nevoilor copilului. Acesta este inceputul unui interes permanent pentru educatie, pornind de la sprijin pentru specializarea profesorilor şi echiparea salilor de clasa in tarile care işi declara independenta in aceasta perioada.

1965 - Premiul Nobel pentru Pace

UNICEF primeşte in 1965 premiul Nobel pentru Pace "pentru promovarea spiritului de fraternitate intre natiuni".

1979 - Anul International al Copilului

Marcat de celebrari in intrega lume, este anul in care oamenii şi organizatiile işi reafirma angajamentul pentru respectarea drepturilor copilului.

1981 - Adoptarea Codului pentru promovarea alaptarii

Organizatia Mondiala a Sanatatii adopta Codul International de Marketing pentru Substituentii de Lapte Matern pentru a incuraja alaptarea şi implicit scaderea riscurilor pentru sanatatea sugarilor.

1982 - Schimbari majore pentru supravietuirea şi dezvoltarea copiilor

UNICEF lanseaza provocarea de a salva vietile a milioane de copii in fiecare an. 'Revolutia' se bazeaza pe 4 tehnici simple şi cu costuri reduse: monitorizarea creşterii, terapia prin rehidratare orala, alaptarea şi imunizarea.

1987 - Studiu UNICEF de referinta

Studiul UNICEF "Adjustment with a Human Face"genereaza o dezbatere asupra protejarii copiilor şi a femeilor de efectele negative ale ajustarilor economice şi reformelor impuse pentru a reduce datoriile in tarile subdezvoltate.

1989 - Conventia cu privire la Drepturile Copilului

Conventia este adoptata de Adunarea Generala a ONU şi intra in vigoare din septembrie 1990. A devenit in curand tratatul privind drepturile omului cel mai rapid acceptat de cele mai multe tari din istorie.

1990 - Summit-ul Mondial pentru Copii

Un summit fara precedent al liderilor mondiali are loc la sediul Natiunilor Unite din New York unde se stabilesc obiective pentru urmatorii 10 ani in privinta starii sanatatii, nutritiei şi educatiei copiilor.

1996 - Copiii şi conflictele

Raportul Machel: "Impactul conflictelor armate asupra copiilor", un studiu sustinut de UNICEF se concentreaza pe efectele devastatoare ale razboiului asupra copiilor.

1998 - Consiliul de Securitate al ONU dezbate problema copiilor aflati in mijlocul conflictelor

Prima tema pusa in discutie de Consiliu reflecta puternica ingrijorare internationala privind efectele razboiului asupra copiilor.

2001 - Lansarea campaniei "Spune Da pentru Copii"

Mişcarea Globala pentru Copii a mobilizat cetatenii din toate tarile pentru a schimba lumea, incepand cu viata copiilor. Campania "Spune Da pentru Copii" a unit milioane de copii şi adulti din toata lumea care au sustinut actiuni pentru imbunatatirea vietii copiilor.

2002 - Sesiunea speciala pentru Copii

Adunarea Generala a ONU s-a reunit intr-o sesiune speciala pentru a revizui progresele inregistrate de la Summit-ul Mondial pentru Copii din 1990 şi sa dea un impuls nou aganjamentului global pentru aprararea drepturilor copilului. A fost prima sesiune de acest tip dedicata exclusive copiilor şi prima care a inclus copii in calitate de delegati oficiali.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!