Cand ma gandesc la vara, ma gandesc la libertate, la zile intregi petrecute in aer liber, fara griji si probleme. Si simt ca traiesc cu adevarat vacanta doar daca o traiesc in aer liber, la cort!
De cand am fost mica, parintii ne-au dus (pe mine si fratii mei) cu cortul prin toata tara. La munte, la mare, la manastirile din Moldova, in Apuseni sau la baile Felix, peste tot am fost cu ce-a de-a doua casa a noastra: cortul. Mai tin minte si acum ca aveam un cort mare, de 4 persoane, produs in Cehia si achizitionat cu emotie de la raionul de Sport si Camping al magazinului Universal din oras.
Le multumesc si acum parintilor care, constient sau nu, mi-au deschis un nou orizont, m-au facut sa simt “altfel” natura, timpul, spatiul.
Si mi-am propus sa fac si eu acelasi lucru pentru copilul meu: sa ii permit sa simta cu adevarat ce inseamna relaxarea si vacanta, asta insemnand sa fie conectat la natura 24 de ore din 24.
Poate te gandesti ca este o corvoada sa mergi cu cortul si sa te “chinui” sa te simti bine in concediu. Sau poate te gandesti ca este solutia ieftina, pentru oamenii care nu isi permit un concediu. Am auzit ambele pareri de atatea ori incat am renuntat sa mai incerc sa schimb mentalitatea oamenilor care nu vor sa incerce macar o data sa vada cum este la cort. Dar daca doresti sa ai o experienta interesanta si frumoasa, citeste mai departe.
Raiul copiilor
Trebuie sa stii ca la cort este raiul copiilor. Odata ce au mers cu cortul in vacanta vor vrea sa mearga mereu si mereu, pentru ca acolo isi traiesc vacanta la maxim! Ca sa trec repede in revista ce mi-a placut mie foarte tare cand eram mica si ce ii place si acum copilului meu:
- De dimineata si pana seara ai senzatia ca esti mereu la locul de joaca.
- Iti faci mereu prieteni noi in campinguri si poti sa stai impreuna cu ei de dimineata pana seara
- Nu te cheama nimeni in casa si nu te trimite nimeni la culcare la 8 seara (de-abia atunci incepe seara!)
- Fiecare isi poate organiza coltisorul lui pe langa cort, propria terasa. Eu tin minte ca aveam o bancuta pe care ne strangeam toti copiii din camping. Si eram multi!
- Parintii sunt ultrarelaxati ca nu trebuie sa fuga de la terasa in camera si din camera pe terasa.
- Si multe altele de care o sa imi mai amintesc pe parcurs.
Pregatirea. De ce ai nevoie.
Inainte de a pleca in excursie (daca pleci pentru prima data cu cortul, cu muult inainte) ai nevoie de celebra LISTA, fara de care nu te poti descurca prea simplu la cort. LISTA este un document important care sta intr-o caseta de bijuterii si care consta in enumerarea tuturor lucrurilor care sa iti faca traiul usor la cort. Este tocita de ani de excursii la cort, a fost slefuita, minimizata, pana cand a ajuns sa fie un diamant de care nu te poti lipsi.
Tin minte (vag ce-i drept) prima excursie cu cortul (la noi, in Romania, ca oricum nu aveai voie sa iesi din tara pe timpurile acelea). Imi amintesc ca am plecat „cu catel si purcel”, si cred ca mama, speriata de ideea sejurului la cort (desi pentru ea nu era prima data) isi luase cam tot de prin casa. Inchipuiti-va o Dacia rosie cu un portbagaj imens deasupra. Am si acum o poza pe undeva si pentru un moment cand am revazut-o am avut senzatia ca este o masina care cara varza la piata...
In fine, an de an obiectele s-au imputinat si s-a ajuns la o lista rezonabila de obiecte carate din confortul casei in freamatul naturii.
Asa ca ai nevoie de un timp in care sa aduni toate lucrurile necesare. Daca nu ti-ai cumparat, va trebui sa imprumuti cort, saci de dormit, izoprene sau saltele de cort, mese si scaune de camping, butelie cu gaz (aah, celebra butelie rosie de la polonezi), vesela de camping, lanterne. Personal, iau intotdeauna cu mine si o copertina imperbeabila pe care o transformam in foisor, bun atat pentru soare puternic cat si atunci cand ploua. Daca mergi cu o rulota, lucrurile se schimba si devin mai relaxate.
In afara de lucrurile strict necesare pentru camping vei avea nevoie si de ustensile de bucatarie. Ca bagaj minimal iti recomand: farfurii de plastic si pahare de plastic pentru toti membrii familiei, tacamuri, 2 vase de tabla pentru salata, o tigaie mare si una mica, o oala de fiert paste, un ibric. Pe langa acestea iti vor trebui carpa, burete de bucatarie, detergent de vase, sarma de plastic. Ca sa faci serile mai deosebite, incearca sa impachetezi bine pahare de vin si pahare de apa (suc) din sticla.
Te asigur ca paharele de vin, o lumanare si o sticla de vin bun te vor transporta direct in atmosfera celui mai luxos restaurant!
In ceea ce priveste imbracamintea, va trebui sa inveti sa iti faci un bagaj de haine minimal, nu pentru ca nu ai avea unde sa le cari in masina, dar cand te vei trezi in cort cu ditamai geamantanul si nu vei avea loc sa te intinzi, iti va veni sa arunci jumatate din ele. Incearca sa te limitezi la doua perechi de sandale, o pereche de pantofi sport, o pereche de ghete si espadrile. Pentru restul familiei mergi la fel, pe varianta minimala.
Citeste si cum sa supravietuiesti unui drum lung cu masina.
Alte obiecte: pe langa cele de mai sus, va trebui sa iti faci o trusa de medicamente si prim ajutor si va trebui sa impachetezi fasa elastica, pansamente sterile, betadina, crema cu antibiotic, antispastic, digestiv, analgezice, antitermice, medicamente impotriva diareei etc, adica tot ceea ce poate constitui o urgenta si pe care va trebui sa o tratezi rapid. Evident ca va trebui sa impachetezi aceleasi medicamente si in varianta pentru copii!
In plus, ai nevoie de spray de tantari, crema de soare, spray dupa plaja. Acestea trebuie sa fie de cea mai buna calitate pentru ca veti sta incontinuu afara si trebuie sa va protejeze foarte bine si in acelasi timp sa nu fie alergenice sau toxice ca urmare a folosirii indelungate.
Obiectele de igiena personala sunt ca intotdeauna aceleasi, asa ca aici nu am ce sfaturi sa iti dau, poate doar ca te poti gandi la ambalaje cat mai mici si eventual sa folositi in comun gelul de dus sau samponul si balsamul (fete cu fete, baieti cu baieti!).
Unde sa mergi
Sincera sa fiu, atunci cand eram mici, faceam ceea ce acum se cheama wild camping pentru simplul motiv ca nu prea existau campinguri in Romania si dintre cele care existau trei sferturi erau mizerabile. Exceptie a facut campingul de la Navodari unde am stat o luna!!! Dar ce luna... Am venit acasa negri si cu multi, multi prieteni. Excelenta vara, in care mai venea caruta cu calupuri de gheata si tata facuse o groapa pe post de frigider, captusita cu zapada artificiala si din care iesea intotdeauna berea zgribulita si apa rece, rece.
Revenind la oile noastre si lasand reveria deoparte, de cand s-a nascut „asta micu” am fost numai in campinguri amenajate si in special in Grecia. Am fost in strainatate pentru ca eram sigura ca sunt bine amenajate si gasesti acolo absolut tot ce ai nevoie.
Ai toalete curate, dereticate de doua ori pe zi, acces la bucatarie comuna, spatii de luat masa, spatii de joaca pentru copii si plaja privata. O nebunie!
In Grecia am descoperit in anii acestia doua camping-uri bune pe care vi le recomand cu toata inima. Si inca cateva unde nu m-as mai duce..
Camping Hellas – langa Volos, Pelion
Info: www.campinghellas.gr
Camping Pefkari – Thassos
Info: www.camping-pefkari.gr
Am mai fost in Albania, Muntenegru, Italia, Germania, Turcia, Franta. Oriunde mergi este imposibil sa nu gasesti un camping bun.
Este important sa citesti review-uri despre campingurile unde vrei sa mergi. Si sa vezi daca au distinctii acordate de ADAC, ANWB, TripAdvisor etc. Exista cateva organizatii care se preocupa in permanenta de acordarea de note campingurilor in special din perspectiva proprietarilor de rulote. Dar daca un camping are note bune, fii sigura ca este foarte bun si pentru cei care merg cu cortul, deoarece sunt luate in calcul igiena, linistea, securitatea, curatenia. Absolut tot.
La noi
In Romania trebuie sa recunosc ca am fost cu cortul doar pe munte (unde sunt alte reguli si vom vorbi despre asta intr-o postare viitoare), la mare la 2 Mai (daca vrei, tot o altfel de lume...) si la pescuit pe malul Oltului (wild camping).
Am aflat insa ca de cand eram eu mica lucrurile s-au mai schimbat si au aparut si la noi cateva camping-uri bune. Va spun doar despre doua care au aparut in discutiile mele cu alte persoane pasionate de camping si despre care stiu ca sunt bune. Despre restul, va invit sa cititi online.
Camping Zodiac – Jupiter
Anul trecut am oscilat mult intre a pleca in Grecia si a ramane la Jupiter. Am auzit numai vorbe frumoase despre camping, cu accentul pus pe curatenie si preturile bune . Dispune de pisicina si de umbra copacilor, iar marea este la cca 300 de m distanta de camping.
Info: www.campingzodiac.ro
Camping Vuurplats – Fundu Moldovei
Daca vrei sa mergi la munte, si despre acest camping am auzit numai lucruri bune. Este administrat de o familie de olandezi si este foarte curat. Peisajul este unul ametitor (stiu de cand am fost in zona), si poti face excursii in zona. Raul Moldova curge chiar pe langa camping si copiii au loc berechet unde sa alerge.
Info: www.vuurplaats.eu
Alte campinguri
Te poti informa despre campingurile din Romania de pe www.camping-romania.info , www.ro.camping.info/romania sau www.romaniacamping.ro. Se pare ca sunt in jur de 30 de camping-uri situate in toate zonele tarii. Promit ca in vara aceasta voi descoperi cel putin un camping nou din Romania si iti voi spune cum este acolo.
Pana atunci insa iti doresc planuri placute pentru excursia pe care sunt convinsa ca ai inceput deja sa o pregatesti. Vacanta placuta si libera!
Sursa foto: hepta.ro, arhiva personala