Sari la conținut

Cutia cu biscuiti, pentru Mos Craciun

Pe langa toate darurile pe care Mos Craciun le aseaza sub brad nu poate sa lipseasca cutia cu biscuiti. Un dar perfect pentru cei din casa, un dar pentru copiii prietenilor, o bucurie dulce de Craciun.

Pentru a umple cutia cu biscuiti am adunat cele mai bune retete. Nici un biscuit nu seamana cu altul, aromele si gusturile sunt diferite. Formele sunt si ele diferite.

In plus, biscuitii pot fi agatati in brad in locul bomboanelor clasice si vor da un farmec cu totul si cu totul aparte acestuia. Exact in aceasta idee poti pregati o cutie cu biscuiti pentru pieteni, gata legate cu fundite, numai bune penru pus in brad. Cu certitudine darul o sa aduca multa bucurie.

Am ales mai cei mai buni biscuiti din lume.

Biscuiti cu migdale si portocale confiate

Coaceti acesti biscuiti de cu cateva zile inainte de Craciun. Sunt perfecti pentru decorat bradul.

Ca sa-i faci ai nevoie de 100 de grame de faina, o lingurita de scortisoara,
1 de lingurita de pudra de ghimbir, 1 de lingurita de nucsoara proaspat rasa, 1 de lingurita de praf de copt, 1 de lingurita de sare, 50 de grame de zahar brun, o lingura de lapte, 75 de grame de unt, doua linguri de coaja de portocala confiata, tocata fin, migdale sub forma de fulgi, pentru ornat (optional). Ingredientele sunt sufieciente pentru o tava de biscuiti (15-20 de biscuiti) si se pot multiplica usor.

Incinge cuptorul. Pregateste o tava, tapetata cu hartie de copt. Intr-un castron, amesteca faina, scortiaoara, ghimbirul, pudra de nucsoara, praful de copt, sarea, zaharul, laptele, untul moale si coaja de portocala taiata fin. Amesteca totul bine cu mana pana ce devine un aluat omogen.
 

Intinde o foaie de aluat pe o suprafata de lucru presarata cu faina, de 0,5 centimetri grosime. daca ii vrei agatati in pom fa o gaurica in aluat un un ac gros. Ia in calcul ca cresc la copt.

Folosind forme pentru biscuiti taie biscuitii si aseaza-i in tava. Decoreaza biscuitii cu migdale.

Coace biscuitii pentru 15-20 minute, sau pana cand devin aurii. Scoate-i din tava imediat ce sunt gaa si pune agatatori dupa ce s-au racit si se intaresc.

Omuleti de turta dulce

Ce spui de niste figurine din turta dulce, pe care le poti decora cu pasta de zahar, bilute colorate si pe care le poti pune in pomul de Craciun. Jucarii din turta dulce, pentru cei mai dulci copii! 
 
Reteta este clasica si simpla. Pentru o foaie de jumatate de centimetru grosime ai nevoie de 75 de grame de zahar brun, trei linguri cu miere sau melasa, o lingurita de pudra de scortisoara, o lingurita de pudra de ghimbir (da prajiturilor o aroma speciala, dar te sfatuiesc sa-l folosesti doar daca iti place), un vraf de cutit de cuisoare pisate, putina coaja de portocala, 100 de grame de unt, 250 de grame de faina, jumatate de plic de bicarbonat de sodiu.

Din aceste ingrediente rezulta 20-30 de omuleti de turta dulce, in functie de cat de mare este forma pe care o folosesti ca sa-i tai. 
 
 

 
Pune zaharul, mierea si condimentele intr-un vas. Adauga o lingura de apa, pune pe foc si amesteca pana ce totul se omogenizeaza si ajunge sa fiarba. Da deoparte, lasa sa se racoreasca putin si adauga untul, apoi bicarbonatul si amesteca bine. Pune faina incet amestecand pana rezulta un aluat fin. Poti depasi cantitatea de faina, pana ce aluatul arata ca o plastilina moale. Intinde aluatul folosind un sucitor si pudra de scortisoara. Taie-l in forme si coace-l, in cuptorul incins in prealabil, 10-15 minute.

Ca sa-ti fie mai usor inmoaie forma de taiat, in pudra de scortisoara dupa fiecare utilizare. In plus: intoarce tava, in cuptor, dupa circa zece minute, pentru ca prajiturile sa se coaca uniform.

Cand sunt gata lasa oamenii de turta dulce sa se racoreasca inainte de a-i scoate din tava. Gata copti sunt moi, daca se racesc se intaresc.

Ca sa-i poti agata in brad, cu o fundita, fa o gaurica in aluat, inainte sa-i coci. Agata-i in brad cu fundite, dupa ce i-ai decorat cu bomboane, glazura sau stafide. 

Biscuiti pentru Craciun

Ca sa faci biscuitii pentru Craciun, biscuiti care s epotrivesc foarte bine pentru a-i fi lasati Mosului sub brad in seara de Ajun, ai nevoie de 175 de grame de unt, 85 de grame de zahar, esenta de vanilie, 225 de grame de faina, 75 de grame de fistic si 75 de grame de stafide. Din aceste ingrediente rezulta circa 20-25 de biscuiti speciali pentru Mos Craciun, perfecti pentru pus in cutia cu biscuiti.
 
Pregateste tava pentru copt. Trebuie unsa cu putina grasime sau tapetata cu o foaie pentru copt. Amesteca untul moale cu zaharul si vanilia. Adauga faina apoi fisticul (maruntit) si stafidele. Rehidrateaza in apa fierbinte stafidele inainte.
 
Pune aluatul finalizat pe o folie de plastic si formeaza un sul cu diametrul de cinci centimetri. Pune-l la congelator pentru o ora. Aluatul poate fi pastrat in congelator pentru trei luni si scos cand ai nevoie.
 

Scoate sulul de aluat si taie felii de un centimetru jumatate. Pune-le in tava pentru copt si coace fursecurile circa 20 de minute, in cuptorul bine incins, la foc potrivit. Fursecurile se scot din tava cand s-au racit bine. Sunt absolut delicioase. In loc de fistic si stafide poti pune nuci si coaja de portocala din dulceata, sau orice fel de alte fructe confiate. Evident ca poti pune pe fursecuri inainte de a le coace o jumatate de nuca, alume macinate, boabe din dulceata.

Stiu eu ca Mosul lasa un dar in plus pentru fiecare cutie cu biscuiti pregatita.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!