Sari la conținut

Dulciurile lui Mos Nicolae. Ce punem in ghetutele copiilor

Nu stiu cum este la voi, dar eu de Mos Nicolae pun in ghetutele copiilor pachetele cu dulciuri facute in casa. Pentru a nu strica surpriza recunoasc ca ii pregatesc acasa la bunica, ca cei mici sa nu vada toata operatiunea si face mereu ca in fiecare an biscuitii sa arate altfel. Si asta pentru ca esential este decorul si modul in care sunt ambalate.

Dulciurile facute in casa sunt un dar minunat pentru Mos Nicolae. Cate o tava cu doua-trei feluri de biscuiti, plus cate o bucata mare de ciocolata de casa cu nuci si alune sau cu stafide si coaja de portocala este darul perfect.

In plus sunt mult mai sanatoase si mult mai gustoase comparativ cu dulciurile din comert, iar bucuria este dubla si impartita egal intre cei care fac dulciurile si cei care le primesc.

Trebuie sa recunoasc ca o parte din farmecul biscuitilor lui Mos Nicolae sta in ambalaj. Foloseste cutii legate cu fundita, umplute bine. Combina mereu doua, trei feluri de prajituri, pentru ca efectul sa fie perfect. Avantajele sunt evidente. Cu o investitie minima, poti obtine patru - cinci cutii cu un cadou perfect. 

Iata cateva idei.

 

Biscuiti de casa cu portocala sau cu lamaie sunt excelenti. In plus se pretetaza perfect pentru a face mutrite vesele. 

Biscuitii cu ciocolata nu pot sa lipseasca. Un sfat: se preteaza perfect pentru a fi imbracati complet in ciocolata ceea ce, dupa cum bine stiti, este o bucurie in plus pentru cei care asteapta dulciurile lui Mos Nicolae in botine.

O alta solutie sunt biscuitii cu vanilie. Ai nevoie de 250 de grame de unt, 250 de grame de zahar pudra, 2 oua intregi, 4 galbenusuri, un baton de vanilie, 250 de grame de faina, 100 de grame de stafide, 150 de grame de fulgi de migdale, un praf de sare.
 
Sunt numai buni de pus la copt in cateva minute. Freaca untul cu zaharul pudra, pana cand acesta se topeste complet, adauga cele patru galbenusuri si semintele unui baton de vanilie. Amesteca totul foarte bine. Bate spuma cele doua oua, si adauga-le in compozitie. Pune toata faina, cernuta inainte, dintr-o data, si amesteca incet, dar foarte bine. Unge o tava cu un strat foarte subtire de unt, presara faina si pune gramajoare de aluat.

Amesteca fulgii de migdale cu stafidele si presara combinatia deasupra fiecarei prajituri. Indeasa putin cu fundul unei linguri ude, migdalele si stafidele in aluat. Coace biscuitii la foc potrivit 20 de minute si scoate-i din tava imediat ce sunt gata.
 
Din colectie nu poate sa lipseasca biscuitii cu scortisoara. Ca sa-i prepari ai nevoie de 200 de grame de unt, 300 de grame de zahar brun, 2 oua, un praf de sare, un bat de vanilie 350 de grame de faina, o lingurita cu varf de scortisoara pudra, o lingurita de bicarbonat stins cu o lingurita de suc de lamaie.

Se pregatesc usor si nu ridica niciun fel de probleme: freaca untul cu zaharul foarte bine. Adauga ouale intregi si semintele din batonul de vanilie si amesteca pana se omogenizeaza foarte bine. Adauga faina, in care ai amestecat, in prealabil, sarea, bicarbonatul stins si scortisoara si amesteca pana se leaga aluatul. Unge o tava cu unt si presara faina. Ia din aluat cu lingurita, formeaza bile pe care le turtesti putin, inainte de a le pune in tava, la distanta unele de altele. Se coc in cuptorul cald, 10-15 minute, la foc potrivit. Fursecurile trebuie sa fie moi la mijloc, dar acoperite de o crusta crocanta. taie fursecurile cu forme si decoreaza-le cu bilute, bomboane si martipan. Crede-ma ca efortul merita din plin!
 

 

Adauga in pachetele si ciocolata de casa. Reteta este cea din carnetul cu retete  pe care il am de la bunica. Reteta este perfecta si nu da gres niciodata.

Cum se face ciocolata de casa? Pentru o portie ai nevoie nevoie de 450 grame de zahar, esenta de rom, 170 grame de unt gras (cu 80% grasime - neaparat), 500 grame lapte praf integral, 100 de grame de grame de cacao foarte neagra si cu un continut mare de grasimi. Iti mai trebuie nuci usor coapte, alune, stafide si (sau) coaja de portocala confiata. Prepararea este foarte simpla. Secretul este sa iti pregatesti toate ingredientele si sa lucrezi repede. Incepe prin a pregati vasul in care pui ciocolata sa se intareasca. Acesta trebuie uns cu putin ulei sau tapetat cu hartie de copt, pe care o ungi cu putin ulei sau unt.

Amesteca laptele praf cu pudra de cacao si trece-le prin sita. Este o etapa care este obligatorie faina si pudra de cacao trebuie sa fie foarte bine amestecate si aerate. Amesteca zaharul cu 150 mililitri de apă intr-o craticioara si pune siropul pe foc. lasa sa fiarba la foc mic circa 10 minute pana se leaga intr-un sirop mai desc dar fara ca zaharul sa se caramelizeze.

Adauga untul taiat cubulete in sirop imediat ce l-ai luat de pe foc si amesteca pana se topeste. Adauga esenta de rom si nucile (stafidele sau coaja de portocala). Toate aceste opratii trebuie facute foarte repede, pentru ca siropul de zahar sa ramana in continuare foarte fierbinete.

 

La final adauga amestecul de cacao cu lapte praf, si amesteca energic pentru a nu forma cocoloase, pana se obtine o masa omogena densa.

Toarna ciocolata in tava pregatita si las-o sa se raceasca pentru 2-3 ore, inainte de a o taia. rastoarna ciocolata din forma si cu servetele absorbate sterge bine uleiul. Acesta face ca ciocolata sa fie lucioasa si foarte aspectoasa. O poti tavalii in zahar pudra sau nuca de cocos. Totul depinde de imaginatia ta.

Acum poate sa vina Mos Nicolae.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!