Nu stiu cum este la voi, dar eu de Mos Nicolae pun in ghetutele copiilor pachetele cu dulciuri facute in casa. Pentru a nu strica surpriza recunoasc ca ii pregatesc acasa la bunica, ca cei mici sa nu vada toata operatiunea si face mereu ca in fiecare an biscuitii sa arate altfel. Si asta pentru ca esential este decorul si modul in care sunt ambalate.
Dulciurile facute in casa sunt un dar minunat pentru Mos Nicolae. Cate o tava cu doua-trei feluri de biscuiti, plus cate o bucata mare de ciocolata de casa cu nuci si alune sau cu stafide si coaja de portocala este darul perfect.
In plus sunt mult mai sanatoase si mult mai gustoase comparativ cu dulciurile din comert, iar bucuria este dubla si impartita egal intre cei care fac dulciurile si cei care le primesc.
Iata cateva idei.
Biscuiti de casa cu portocala sau cu lamaie sunt excelenti. In plus se pretetaza perfect pentru a face mutrite vesele.
Biscuitii cu ciocolata nu pot sa lipseasca. Un sfat: se preteaza perfect pentru a fi imbracati complet in ciocolata ceea ce, dupa cum bine stiti, este o bucurie in plus pentru cei care asteapta dulciurile lui Mos Nicolae in botine.
Sunt numai buni de pus la copt in cateva minute. Freaca untul cu zaharul pudra, pana cand acesta se topeste complet, adauga cele patru galbenusuri si semintele unui baton de vanilie. Amesteca totul foarte bine. Bate spuma cele doua oua, si adauga-le in compozitie. Pune toata faina, cernuta inainte, dintr-o data, si amesteca incet, dar foarte bine. Unge o tava cu un strat foarte subtire de unt, presara faina si pune gramajoare de aluat.
Din colectie nu poate sa lipseasca biscuitii cu scortisoara. Ca sa-i prepari ai nevoie de 200 de grame de unt, 300 de grame de zahar brun, 2 oua, un praf de sare, un bat de vanilie 350 de grame de faina, o lingurita cu varf de scortisoara pudra, o lingurita de bicarbonat stins cu o lingurita de suc de lamaie.
Adauga in pachetele si ciocolata de casa. Reteta este cea din carnetul cu retete pe care il am de la bunica. Reteta este perfecta si nu da gres niciodata.
Cum se face ciocolata de casa? Pentru o portie ai nevoie nevoie de 450 grame de zahar, esenta de rom, 170 grame de unt gras (cu 80% grasime - neaparat), 500 grame lapte praf integral, 100 de grame de grame de cacao foarte neagra si cu un continut mare de grasimi. Iti mai trebuie nuci usor coapte, alune, stafide si (sau) coaja de portocala confiata. Prepararea este foarte simpla. Secretul este sa iti pregatesti toate ingredientele si sa lucrezi repede. Incepe prin a pregati vasul in care pui ciocolata sa se intareasca. Acesta trebuie uns cu putin ulei sau tapetat cu hartie de copt, pe care o ungi cu putin ulei sau unt.
Amesteca laptele praf cu pudra de cacao si trece-le prin sita. Este o etapa care este obligatorie faina si pudra de cacao trebuie sa fie foarte bine amestecate si aerate. Amesteca zaharul cu 150 mililitri de apă intr-o craticioara si pune siropul pe foc. lasa sa fiarba la foc mic circa 10 minute pana se leaga intr-un sirop mai desc dar fara ca zaharul sa se caramelizeze.
La final adauga amestecul de cacao cu lapte praf, si amesteca energic pentru a nu forma cocoloase, pana se obtine o masa omogena densa.
Toarna ciocolata in tava pregatita si las-o sa se raceasca pentru 2-3 ore, inainte de a o taia. rastoarna ciocolata din forma si cu servetele absorbate sterge bine uleiul. Acesta face ca ciocolata sa fie lucioasa si foarte aspectoasa. O poti tavalii in zahar pudra sau nuca de cocos. Totul depinde de imaginatia ta.
Acum poate sa vina Mos Nicolae.