Sari la conținut

Vaginoza bacteriana - simptome si tratament

Este una dintre afectiunile des intalnite la femei si este cauzata de inmultirea in exces a anumitor bacterii din vagin. Frecventa ei este atat de mare, incat se pare ca aproximativ 45% din totalul cazurilor de infectii vulvo-vaginale ale femeilor active sexual sunt reprezentate de cazuri de vaginita bacteriana.

Practic „boala” reprezinta un dezechilibru in flora vaginala si bacteriile „rele” se inmultesc peste masura iar bacteriile „bune” lactobacilii, se regasesc in numar mic.

Simptome vaginoza bacteriana

Cele care au trecut odata prin experienta vaginozei bacteriene declara ca au resimtit unele dintre cele mai neplacute simptome: secretie vaginala abundenta, de culoare alb–cenusie, cu o consistenta variabila (subtire sau cremoasa), cu miros respingator de peste stricat, in special dupa contactul sexual.

Ceea ce deosebeste simptomatologia de cea a candidozei vaginale (o alta „belea” des intalnita) este lipsa inflamatiei locale si a pruritului puternic.  

Cel mai greu de suportat este mirosul in cazul vaginozei bacteriene si partenerul tau va fi si el probabil deranjat de acesta.

Citeste aici mai multe despre secretiile vaginale. 

De ce apare?

Dezechilibrul vaginal care dicteaza de fapt vaginoza bacteriana poate fi dat in special de un tratament cu antibiotice sau de contacte sexuale frecvente cu mai multi parteneri.

Riscuri vaginoza

Daca nu este tratata la timp si corespunzator, vaginoza bacteriana poate recidiva frecvent si te poate predispune la alte infectii si complicatii mai grave. Poti contacta usor boli cu transmitere sexuala cum ar fi chlamydia si gonoreea si acestea pot duce la boala inflamatorie pelvina, care poate crea dificultati in instalarea unei viitoare sarcini.

Femeile insarcinate trebuie sa acorde o atentie deosebita preventiei impotriva vaginozei bacteriene. Aceasta afectiune creste riscul de:

-          Avort spontan

-          Nastere prematura

-          Ruptura prematura de membrane

-          Greutate mica a copilului la nastere

-          Infectie a placentei si a nou-nascutului.

Tratament vaginoza

Pentru preventia si tratarea vaginozei bacteriene se recomanda administrarea de medicamente capabile sa scada pH-ul vaginal si, consecutiv, sa restabileasca pe lunga durata de timp echilibrul mediului vaginal, astfel incat rata recidivelor vaginozei bacteriene sa scada.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!