Plenul Camerei Deputatilor a aprobat proiectului de lege privind OUG 124/2011 care prevede ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa revina de la 75% la 85% din salariu, cu incepere de la 1 octombrie si si-a exprimat speranta ca actul normativ sa fie promulgat cat mai repede.
In dezbaterea Cameri Deputatilor se afla mai multe amendamente, printre care si eliminarea plafonului maximal, dar in acest moment, in conditiile bugetului actual, in conditiile acordului cu Fondul Monetar, acestea nu au fost posibile.
In cursul dezbaterilor parlamentarii au sustinut ca este mai mult decat necesara o politica solida care sa aiba ca scop sustinerea familiei.
Potrivit comunicatului oficial, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copiilor urmeaza sa creasca de la 1 octombrie, la 85% din media veniturilor nete ale persoanei, acordarea stimulentului de insertie si pentru persoanele care au optat pentru concediul pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani si introducerea unei perioade flexibile pentru achitarea impozitelor si taxelor locale, prin stabilirea unei perioade de gratie de 60 de zile, pentru cei care nu si-au achitat impozitele locale aferente anului precedent.
De concediului de maternitate si indemnizatia pentru cresterea copilului vor beneficia si mamele studente si eleve si impunerea unui amendament care prevede eliminarea limitarii la trei nasteri a situatiilor pentru care se acorda concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor.
De asemenea, s-a stabilit acordarea sumei suplimentare de 600 lei pe perioada suprapunerii cazurilor in care persoana se afla cu un copil in perioada de concediu si indemnizatie in baza OUG nr.148/2005 si naste/adopta/ia in plasament sau tutela un copil, in baza OUG nr.111/2010 reprezinta un alt amendament al Comisiei de munca adoptat de plenul Camerei Deputatilor.