Se pare că pandemia coronavirusului și-a pus amprenta în viața fiecărei persoane, de la modul în care adormim până la ceea ce mâncam sau chiar la cum să ne sărbătorim zilele de naștere.
Tocmai ce-ai primit un colet? Acum îi faci griji și îl dezinfectezi înainte să-l deschizi. Te-ai spălat suficient pe mâini după ce ai atins cutia? Grijile parcă insistă să-și facă loc în viețile noatre. Și știi ce se întâmplă când îți faci griji, neîncetat? Apare insomnia, iar somnul îți este afectat.
Anxietatea și insomnia merg mână în mână, iar dacă te confrunți cu una dintre ele, este probabil să o ai și pe cealaltă. Potrivit psihologului din Washington, Alicia Clark, somnul inadecvat poate provoca anxietate și invers, anxietatea poate provoca un somn instabil.
► Citește și: Sănătatea mentală a copiilor: la ce să fim atenți, în contextul pandemiei
Și ce este cu adevărat îngrijorător este că acum, în perioada în care facem tot posibilul să rămânem sănătoși, lipsa noastră de somn ne afectează sistemul imunitar.
Când dormim, corpurile noastre produc și eliberează proteine numite citokine, care ajută la combaterea virusurilor și a altor microbi.
Și nu doar adulții sunt cei care se luptă cu insomnia. În condițile in care școlile sunt închise, copiii stau treji până târziu și este posibil să nu doarmă cât este recomandat.
Sfaturi de somn pentru întreaga familie:
Copiii mici
Am auzit-o de când ne-am născut, dar având o rutină stabilită la culcare și program de somn, asigură copiilor mici, de la bebeluși la copii mai mari, un somn adecvat. O baie caldă, o poveste și puțin timp petrecut cu copiii înainte de culcare vor face minuni pentru somnul lor. Și a avea o rutină acum, într-o perioadă de stres, te va ajuta să-ți păstrezi rutina atunci când lucrurile revin la normal.
De asemenea, este important să incluzi activități fizice în fiecare zi. Câteva exerciții simple fac minuni pentru dezvoltarea fizică a copiilor și sănătatea lor mentală, dar și pentru îmbunătățirea somnului.
► Citește și: Nu obiceiurile de somn ale copilului trebuie schimbate, ci așteptările noastre
Adolescenții
Au nevoie de mai mult somn decât cred ei și, odată cu debutul pubertății și a schimbărilor biologice care vin cu ea, poate fi dificil pentru adolescenți să doarmă, chiar și în cele mai bune perioade care nu implică stres.
Renunțarea la telefonul mobil înainte de culcare oferă tierilor șansa să se relaxeze după o zi petrecută pe rețelele de socializare. Să nu mai vorbim de lumina albastră de pe ecarane care perturbă producția de melatonină și impiedică apariția somnului.
Adulții
În calitate de părinți, este treaba noastră ca familia să primească ceea ce are nevoie. Dar asta nu înseamnă că părinții nu au nevoie de odihnă. Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru familiile noastre în acest moment este sp avem grijă de noi înșine și să acordăm prioritate somnului.
► Citește și: Drew Barrymore, cu sinceritate despre parentingul din perioada pandemiei: “Plâng în fiecare zi”
Deci ce putem face?
Nu este ca și cum anxietatea va dispărea în curând și ne putem odihni liniștiți. Potrivit doctorului Clark, trucul este să ne păcălim insomnia și să ne menținem creierul ocupat cu o sarcină, dar nu atât de intens încât să împiedicăm apariția somnului.
Dacă nimic altceva nu funcționează, vorbește cu medicul despre această problemă. El te poate ajuta cu medicamente pentru somn.