Coronavirusul va dispărea dacă vremea se va încălzi? Virologul Thomas Pietschmann explică de ce primăvara ne dă cu adevărat speranță și de ce femeile au un avantaj clar în lupta impotriva COVID-19.
Dacă totul merge bine, coronavirusul se poate comporta ca virusul gripal. Apoi primăvara, odată cu creșterea temperaturilor sale, ar ucide agenții patogeni - și ar opri răspândirea virusului COVID-19. Sezonul coronavirusului s-ar stinge la fel ca valul anual de gripă, care începe să se estompeze la începutul primăverii.
Primăvara poate fi anotimpul speranței, dar este încă prea devreme pentru a spune cu exactitate dacă COVID-19 se comportă ca virusul gripal. Virologul Thomas Pietschmann spune că experții încă nu pot prezice traiectoria virusului, deoarece „sincer vorbind, încă nu știm virusul”.
► Citește și: Coronavirus. Ce risc prezintă gravidele și bebelușii?
Virus? Necunoscut!
"Ceea ce este special cu acest virus este faptul că oamenii se confruntă cu el pentru prima dată. Din datele pe care le avem din China, putem concluziona că virusul a trecut o singură dată de la un animal la oameni și s-a răspândit de acolo", spune Pietschmann.
Spre deosebire de virusurile gripale, cu care aproape toată lumea a fost în contact la un moment dat, sistemul nostru imunitar nu este pregătit pentru un atac cu agenți patogeni corona.
În plus, condițiile externe din emisfera nordică sunt în prezent practic perfecte pentru răspândirea rapidă a virusului. Pentru un singur lucru, există temperatura. Virusurile respiratorii, adică cele care se răspândesc prin tractul respirator, au o perioadă deosebit de ușoară când vremea este răcoroasă. "Virusii au o stabilitate mai mare la temperaturi scăzute. Acest lucru este similar cu alimentele care se păstrează cel mai bine în frigider", spune Pietschmann.
► Citește și: Cum să te pregătești pentru Coronavirus - Ghidul părinților
Cu cât este mai cald, cu atât condițiile sunt mai dificile pentru mulți viruși. "Coronavirusul este înconjurat de un strat lipidic, cu alte cuvinte, de un strat de grăsime", explică Pietschmann. Acest strat nu este foarte rezistent la căldură, ceea ce înseamnă că virusul se descompune rapid atunci când temperaturile cresc. "Alte virusuri, cum ar fi norovirusul, sunt mai stabile, deoarece constau în principal din proteine și material genetic."
Umiditatea aerului influențează, de asemenea, transmisibilitatea virusurilor respiratorii. Odată ce agenții patogeni au fost expulzați din tractul respirator cu o strănut puternic, ei literalmente atârnă în aer. "În zilele de iarnă reci și de obicei uscate, picăturile mici, împreună cu virușii plutesc în aer mai mult decât atunci când umiditatea aerului este ridicată", explică Pietschmann.
Cromozom dublu X și estrogen
Febra, durerea și frisoanele sunt simptome tipice ale unei boli virale și un semn că organismul luptă împotriva invadatorilor. Cât de reușită este această luptă depinde nu numai de vârsta și sănătatea persoanei infectate, ci și de sexul său. În cazul coronavirusului, datele arată că femeile au șanse de supraviețuire mai mari decât bărbații. La 2,8%, rata mortalității bărbaților este semnificativ mai mare decât cea a femeilor, la 1,7%.
Potrivit Pietschmann, această diferență poate fi explicată de genetică. "Unele gene relevante pentru imunitate, de exemplu genele care sunt responsabile de recunoașterea agenților patogeni, sunt codificate pe cromozomul X. Deoarece femeile au doi cromozomi X și bărbații au doar unul, sexul feminin are un avantaj aici."
► Citește și: Dr. Mihai Craiu – despre panica provocată de Coronavirus
Estrogenul hormonului sexual feminin îi ajută și pe femei să se apuce de boli virale. "Unele gene relevante pentru imunitate au, de asemenea, site-uri de legare pentru estrogeni, unde aceste gene sunt activate. Acest lucru înseamnă că aceste gene sunt, de asemenea, controlate de hormoni", spune Pietschmann.