Sari la conținut

Cele mai frumoase filme romanesti pentru copii

 

Au fascinat generatii intregi. Au marcat copilariile a milioane de romani. E randul tau sa le transmiti mai departe si sa te bucuri de ele alaturi de cei mici.
Iata 5 filme de referinta in cinematografia pentru copii din Romania, pe care orice prichindel ar trebui sa le vada:

Veronica
Orice adult, adolescent sau copil iti va spune ca Veronica (1972) este unul dintre cele mai indragite filme pentru copii. Filmul ne da lectii importante despre prietenie, bunatate, intelepciune si curaj.
Elisabeta Bostan ne spune povestea unei fetite zvapaiate care traieste intr-o casa de copii. La varsta de 5 ani, Veronica primeste din partea Zanei Zanelor o "traistuta fermecata" care ii poate indeplini toate dorintele, cu o singura conditie: fetita trebuie sa fie cuminte, ascultatoare si prietenoasa. Pentru ca isi incalca promisiunea facuta, "traistuta" o paraseste iar de aici incepe intreaga aventura.  Veronica pleaca in cautarea ei, intr-o calatorie initiatica in padurea fermecata si in cea a basmelor. Pe drum intalneste personaje fantastice, precum Vulpea cea sireata, fiorosul Motan Danila, Corbul, Licuriciul intelept, soricelul Aurica si iepurasi. La fel de indragita si plina de invataminte este si continuarea, “Veronica se intoarce”.

Dumbrava minunata
Va fi o desfatare pentru cei mici sa paseasca in Dumbrava Minunata alaturi de curajoasa Lizuca si simpaticul Patrocle! Ecranizarea dupa romanul lui Mihail Sadoveanu ne spune povestea Lizucai (Diana Musca), o fetita de 6 anisori, luata din casa bunicilor ei de catre mama vitrega, care tanjeste de dorul mamei, care nu mai traieste. Singura consolare este prietenia cu catelul Patrocle. Intr-o zi, Lizuca se hotaraste sa plece din locul in care indura umilinte si sa se intoarca la casa bunicilor de langa dumbrava. Surprinsa de intuneric in padure, Lizuca adoarme intr-o scorbura. In vis, dumbrava se transforma intr-o lume feerica, populata de vietati si personaje de basm.

Mama
Regizat de Elisabeta Bostan, cel mai important autor de film pentru copii din istoria cinematografiei romanesti, Mama este o ecranizare inedita a basmului “Capra cu trei iezi” de Ion Creanga si totodata singurul film romanesc realizat in trei versiuni (romana, rusa, engleza) si partial in franceza. Rezultatul? Un musical ambitios, o feerie cinematografica plina de culaore, muzica si dans, care continua sa fascineze chiar si acum, dupa aproape 40 de ani de la lansare.


 

Maria Mirabela
Maestrul GOPO ne invita intr-o lume fantastica unde vom avea ca insotitori zane, licurici, broscute, omizi si doua fetite adorabile. Maria Mirabela (1981) este primul film romanesc in care Gopo reuseste sa captiveze publicul spectator tanar si adult, combinand jocul viu al actorilor si tehnica desenului animat. Cele doua fetite, Maria si Mirabela, pornesc intr-o aventura in care reusesc sa comunice si sa se imprieteneasca cu diferite animale. Cu siguranta cei mici vor intelege mesajul: numai ajutand pe altii cu fapte bune poti sa te realizezi si sa te afirmi in viata.

Amintiri din copilarie
Un alt titlu care merita toata atentia noastra este ecranizarea celor mai frumoase intamplari din opera cu acelasi nume a lui Ion Creanga – La ciresi, La scaldat, Calul Balan, Pupaza din tei, Badiţa Vasile, Cu plugusorul si Caprele Irinucai. Elisabeta Bostan ne poarta in magicul univers al copilariei si ne familiarizeaza cu universul lui Nica, un nazdravan care intra in tot felul de buclucuri pe care tot singur trebuie sa le rezolve.

Alte filme romanesti pentru copii care merita toata atentia noastra: Saltimbancii (ecranizare libera dupa Fram, Ursul Polar), Ciresarii, Pistruiatul, Pacala, Toate panzele sus, Veronica se intoarce, s.a.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!