Sari la conținut

EducaTIFF 2016: Record de activități dedicate elevilor

Cei mai tineri clujeni sunt invitați în sălile de cinema cu prilejul celei de-a opta ediții a programului de educație cinematografică EducaTIFF, care, între 27 mai și 5 iunie aduce la Cluj filme special alese pentru spectatori cu vârste de la 6 ani până la adolescență, urmate de discuții cu invitați din domeniul cinematografic. Participanții vor avea ocazia să întâlnească actori, regizori și directori de imagine, cu prilejul unor lecții de cinema, să realizeze propriile desene animate și să câștige premii în concursul Tineri Critici de Film.

Filmele din programul EducaTIFF au copii ca eroi principali sau prezintă povești pe teme specifice acestei vârste. În plus, titlurile selectate depășesc statutul de produs comercial sau simplu divertisment și devin un instrument de dezvoltare personală foarte util pentru copiii „epocii multimedia”. „Programul EducaTIFF a fost creat pentru a forma noi generații de spectatori de film avizați, dar în același timp ajută la dezvoltarea gândirii critice și a puterii de analiză a tinerilor. Activitățile din program îi ajută să deprindă abilități utile în viața personală, la școală, dar și în orice viitoare carieră, având în vedere că trăim într-o lume a informației”, spune Ramona Şărbu, project manager EducaTIFF.

Printre filmele din acest an se numără o premieră mondială: „Aventurile lui Nelly” (Germania, r. Dominik Wessely), a cărui poveste a fost filmată în mare parte în România, la Sibiu. Protagonista este o tânără de 13 ani, pentru care venirea în România devine aventura vieții ei: este răpită și, în drumul spre libertate, își face noi prieteni și descoperă puterea acestor prietenii. Un film în care răufăcătorii sunt nemţi, iar salvatorii români! Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu echipa filmului și o întâlnire între actrița principală și publicul tânăr.

Un moment special în EducaTIFF 2016 este programat chiar de Ziua Copiilor: „CinePiano”. Charlie Chaplin, Stan și Bran și Buster Keaton vor prinde viață la cinematograful „Florin Piersic”, în 1 iunie de la ora 11, într-o nouă experiență oferită de artistul Tony Berchmans, aplaudat de peste 600 de copii la ediția din 2014. Venit tocmai din Brazilia, compozitorul și pianistul va recreea la Cluj magia vizionărilor de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoțite live de muzică, la pian și alte instrumente.

Proiecțiile de filme sunt însă doar o componentă a EducaTIFF, care include și dezbateri pe temele propuse de filme și lecții de cinema susținute de profesioniști din industria cinematografică. Din 31 mai în 4 iunie, Muzeul de Artă va găzdui întâlniri ale tinerilor cu regizorul Paul Negoescu, actorii Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță, precum și doi directori de imagine, Marius Panduru și Tudor Lucaciu. O lecție de cinema va susține și un invitat străin: regizorul ceh Petr Oukropec, al cărui film „Vezi să nu!”, despre o adolescentă ce are curajul să își urmeze visele, este de asemenea în programul EducaTIFF 2016.

Tot la Muzeul de Artă, după succesul înregistrat de activităţile desfăşurate la ediţiIe anterioare, EducaTIFF revine și cu o nouă serie de ateliere de animație pentru elevi (cu vârste între 11 și 14 ani), în zilele de 27- 29 mai. Pe parcursul fiecărui atelier, participanții vor primi noţiunile necesare privind realizarea unui scurt filmuleţ de animaţie, vor testa mai multe tehnici de animație, vor lucra în echipe şi vor construi poveşti şi personaje, vor filma şi vor edita materialul. Trainerii de la această ediţie sunt clujenii Cecilia Felmeri, lector universitar la Universitatea Sapienţia - Facultatea de Ştiinţe și Arte, și Makkai Bence, fondator al Asociaţiei Centrul Regional pentru Cultură Audiovizuală, unde coordonează programe de educație medie. Pentru prima oară în programul EducaTIFF sunt incluse Atelierele de desen ilustrativ pentru copii (cu vârsta între 6 și 10 ani), organizate în 4 și 5 iunie, cu Adrian Barbu - grafician, ilustrator de carte și autor de benzi desenate din Cluj.

Continuă și seria seminariilor de critică de film, iniţiativă lansată cu scopul de a stimula percepţia critică a elevilor, de a-i ajuta să analizeze un produs mediatic şi de a-i provoca să-şi exprime punctul de vedere asupra filmelor vizionate. Profesori pentru cei mici vor fi Raluca Bugnar, jurnalist clujean, editor al site-ului CinemaRX.ro și cu mulți ani de experiență în lumea filmului românesc, și Daniel Iftene, lector universitar la Facultatea de Teatru si Televiziune a UBB, catedra Cinematografie si media.

Seminariile au loc în zilele de 30 mai și 1 iunie și le vor fi sigur de folos celor ce vor să se înscrie în Competiția „EducaTIFF - Tineri Critici de Film”. Concursul îi provoacă pe tineri să îşi exprime punctele de vedere despre filmele vizionate, prin formula consacrată a cronicii de film, şi sprijină cadrele didactice oferind o activitate extraşcolară competitivă pentru a atinge obiectivul cadru de dezvoltare a capacităţii de exprimare scrisă a elevilor.
Cum funcționează concursul? În funcție de vârstă, tinerii vor viziona unul din filmele din program: „Societatea secretă din cartierul-supă” pentru clasele II-IV, „Blanka” pentru elevii de clasele V-VIII și „Vezi să nu!” pentru liceeni. Ei sunt invitați să scrie propriile recenzii ale acestor filme, până în 2 iunie, și să le trimită prin email organizatorilor. Cele mai bune lucrări vor fi publicate pe site-ul festivalului, la rubrica EducaTIFF, iar câștigătorii aleși de juriu vor primi o geantă de festival cu amintiri de la TIFF 2016 și o diplomă de merit. În plus, lucrarea câștigătoare a Marelui Premiu va fi răsplătită cu o excursie oferită de Eximtur: un weekend la un hotel de 4 stele din Băile Felix, cu mic dejun inclus și acces gratuit la Aqua Park, pentru elevul câștigător și părinții-însoțitori!
Intrarea la filme se face pe baza unor bilete cu preț special, de 8 lei. Profesorii însoțitori ai grupurilor de elevi au intrare gratuită, iar grupurile organizate de la școli speciale sau școli din afara municipiului Cluj-Napoca, beneficiază de asemenea de gratuitate, cu condiția înscrierii prealabile.

Participarea la toate activitățile din programul EducaTIFF este gratuită, pe bază de înscrieri, la adresa de email: educatiff@tiff.ro.
Programul integral al acestei ediţii EducaTIFF este disponibil și online pe site-ul festivalului: www.tiff.ro/educatiff și pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/educatiff.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!