Copiii nu ocolesc, asemeni noua, intrebarile fundamentale. Pentru ei 'cand murim, de ce murim?' sunt intrebari cu frecventa zilnica. Si nu vor sa stie asa, intr-o doara, ci cu toata incarcatura afectiva prezenta.
Copiii nu vor sa ocoleasca marile intrebari. Ei vor sa priceapa. Iar noi destul de rar stim ce sa le spunem. Ne codim, ii amanam, le raspundem evaziv: 'totul va fi bine'. Dar poate ca nu ar mai trebui sa facem asta, ci sa pricepem, in schimb, ca toate aceste intrebari nu sunt despre moarte, ci despre viata. Si atunci sa vorbim despre viata. Si toate formele ei. Si cum ea dispare, insa mereu apare o alta, care o inlocuieste.
Si putem apela, in acest discurs, si la o carte, care sa ne sustina punctul de vedere. Cum ar fi "Enciclopedia vietii. Minute, luni, milenii. Cat dureaza o viata pe Pamant?"
Din descriere:
O privire de ansamblu asupra tuturor formelor de viață de pe Pământ, organizată în funcție de durata de viață a fiecărei specii.Cronologii a peste 230 de specii, de la alge care trăiesc mai puțin de o zi la bacterii care au supraviețuit pentru mii – sau chiar milioane – de ani.Casete colorate în care sunt înscrise duratele de viață furnizează clar informația esențială pentru fiecare specie.O secțiune examinează în detaliu speranța de viață a oamenilor – cum a crescut în timp și pentru ce diferă atât de mult de la o țară la alta.