Sari la conținut

Este adevărat că toți bebelușii se nasc cu ochii albaștri?

Unii bebeluși se nasc cu o culoare temporară a ochilor, care se schimbă în timp. De aici și ideea că toți bebelușii se nasc cu ochii albaștri. Culoarea ochilor reprezintă o trăsătură fizică determinată de mai mulți factori, inclusiv de genetică. Nuanțele ochilor pot varia, însă cea mai comună culoare a ochilor este maro (căprui).

„Culoarea ochilor este pigmentul din irisul ochiului, care se află sub cornee. Acest pigment este produs de melanocite, celulele care sunt responsabile și de culoarea pielii și a părului unei persoane”, spune Leah Alexander, medic pediatru certificat din New Jersey și consultant medical pentru Moms Love Best.

Interesant este faptul că irisul are cinci straturi și doar stratul superior ne oferă culoarea ochilor noștri, explică Bobby Saenz, director de clinică și profesor la Rosenberg School of Optometry.

"Acest strat se numește stratul de margine anterior. În stratul de margine anterior, avem melanină, de unde obținem culoarea ochilor", adaugă el.

Cum se determină culoarea ochilor?

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie (AAO), culoarea ochilor tăi la fel de unică ca și amprenta ta. AAO explică că, deși un bebeluș preia genetica părinților lui, asta nu înseamnă că este ușor de prezis ce culoare vor avea ochii lui. Oamenii de știință au studiat multă vreme pentru a înțelege modul în care aceste culori obișnuite ale ochilor sunt transmise genetic.

„Culoarea ochilor este determinată de cantitatea totală de melanină pe care melanocitele o produc în întregul corp”, spune dr. Alexander.

„De exemplu, persoanele care au pielea mai închisă, au ochii căprui sau negri. Culorile mai deschise ale ochilor, cum ar fi albastru sau verde au și ele un pigment maro, doar că mai puțin. Culoarea ochilor este, de asemenea, afectată de modul în care lumina se reflectă asupra melaninei din iris. Acesta este cazul persoanelor cu ochi verzi. Deoarece există multe variații în cantitatea de melanină, culoarea ochilor fiecărei persoane este unică", adaugă el.

Cu ce culoare a ochilor se nasc bebelușii?

Celulele care determină culoarea ochilor provin din celulele crestei neurale și migrează în iris la sfârșitul gestației. Acest lucru înseamnă că celulele noastre care fac referire la culoarea ochilor migrează timp de aproximativ șase până la nouă luni.

Cercetătorii au descoperit acest proces de migrare în 1993, când au folosit un microscop electronic pentru a studia ochii unui pacient cu sindromul Horner, schimbând culoarea ochilor pacientului de la căprui la albastru.

Această schimbare lentă a culorii ochilor creează mitul potrivit căruia toți bebelușii se nasc cu ochii albaștri.

Culoarea ochilor bebelușului se schimbă lent în decurs de 6 luni.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!