Festivalul va dura 3 zile si se va desfasura in cadrul Centrului de Voluntariat din Clubul Copiilor Tirgu Frumos. Pe parcursul celor 3 zile, participantii vor putea asculta melodii si poezii eminesciene, vor propune idei noi si vor fi implicati in discutii libere.
In prima zi, vizitatorii vor fi invitati sa-l descopere pe Eminescu. Festivalul va incepe cu un recital artistic numit “Dor de Eminescu”, sustinut de copiii cercurilor de muzica, dans si teatru, cercuri coordonate de profesorii: Gisela Petrila, Mihaela Budaca si Mirela Leahu (sala de dans). Apoi, copiii si tinerii vor putea vizita „Codrul Verde”, amenajat la etajul 1 de catre voluntari. Acolo pe langa plantele si animalele salbatice, vor fi prezente personaje din poeziile lui Eminescu (Luceafarul, Catalina), dar si personaje din viata lui (Veronica, Ion Creanga, insusi Eminescu fiind copil). Va urma un documentar despre viata si opera lui Eminescu, dupa care ziua se va incheia cu discutii la un ceai. Se va vorbi despre Ion si Doina Aldea Teodorovici, despre Grigore Vieru, despre perioada interbelica si libertate, despre sacrificiile lui Eminescu si moartea lui prematura etc.
A doua zi este dedicata diversitatii. Programul va incepe cu un seminar la care sunt invitati doi tineri rromi din Iasi: Lucian Corobuta si Ionut Macinoi, si Orkun Eray, un voluntar din Turcia. Mihai Moisa, voluntar rom al asociatiei, va recita o poezie a lui Eminescu, in limba romani, si se va discuta despre istoria romilor din România si din Turcia. Va urma un recital folk in codrul verde, amenajat la etajul 1 al Clubului Copiilor, unde va fi proiectata o expozitie cu tema “Daca ar fi trait Eminescu…”
A treia zi a festivalului ii are invitati pe tinerii din Asociatia Tinerilor din Baltati, care vor prezenta o sezatoare. Vor fi recitate câteva poezii ale lui Eminescu, inspirate din folclor, vor avea loc dezbateri si vor fi generate noi idei prin diverse metode de educatie nonformala, precum open-space sau cafeneaua publica. Festivalul se va incheia cu crearea unui monument dedicat lui Mihai Eminescu si cu o sesiune ce va pregati urmatorea editie a festivalului.
Festivalul „Eminescu Nonformal” este organizat in cadrul proiectului Centrul de Voluntariat Târgu Frumos, un proiect implementat de Asociatia SUPER TINERI ASIRYS in orasul Tirgu Frumos, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in România. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org, precum si adresa Fondului ONG: www.fondong.fdsc.ro.
Sursa: bittv.info