Sarcina, procesul nașterii și noua etapă, cea de a fi mamă necesită majore adaptări fizice și psihice.
În etapa dezvoltării de la embrion la făt și apoi la nou născut este necesar o atenție deosebită asupra stării psihice și stării de bine a viitoarei mame.
Această fază este esențială pentru bebeluș pentru că este etapa în care se dezvoltă creierul și sistemul nervos.
Studii recente arată că stresul în timpul sarcinii poate afecta copilul în mod negativ. Expunerea prelungită la stres necontrolat nu este dăunătoare doar pentru mamă, dezechilibrând organismul și funcțiile lui.
Stresul cronic poate contribui, de asemenea, la diferențe subtile în dezvoltarea creierului bebelușului, care ar putea duce la probleme comportamentale pe măsură ce copilul crește.
(aici vezi, de exemplu: Susan Andrews, Phd, neuropsiholog clinician și autoare a cărții “ Soluții la stres pentru mamele însărcinate:Cum eliminarea stresului poate mari în mod extrem potențialul bebelușului tau”)
Pentru a preveni problemele legate de stres, anxietate și depresie, mai ales, în timpul sarcinii este necesară dezvoltarea unui control emoțional sănătos al mamei.
“Pregatirea emoțională și psihică a viitoarei mămici, mai ales, în această perioadă, presupune o dezvoltare psihică benfica și sănătoasă pentru copil. Este important să avem grijă de noi, în primul rând, ca viitoare mame, pentru a putea avea grijă și a crește copiii așa cum este sănătos din punct de vedere psihologic.
Împreună cu psiholog clinician Carmen Comsa, venim în întâmpinarea mamelor în devenire, prin proiectul creat special pentru ele: „Pregateste-te psihologic pentru bebelușul tău!”
Pentru că nimeni nu vorbește despre latura emoțională, nimeni nu te întreabă, nici măcar atunci când ești însărcinată: „Cum ești? Cum este starea ta? Nu fizică, psihică? Ai temeri, te inrijoreaza ceva, te simți pregătită?” și e firesc să nu te simți, dar cine recunoaște acest aspect? Nimeni sau aproape nimeni, din teamă de a nu fi judecată sau înțeleasă greșit.
De aceea, am gândit și elaborat acest proiect, compus din 8 părți, 8 părți care reprezintă, de fapt:
8 stâlpi în dezvoltarea copilului meu pentru că având grijă de mine, ca mamă, femeie, din punct de vedere psihic, emoțional, pot fi receptivă la nevoiele bebelușului meu și le pot satisface într-un mod sănătos psihic: Astfel, cei 8 stâlpi sunt:
1. Îngrijirea emoțională prenatală (cum să îmi gestionez emoțiile negative)
2. Pregătirea pentru rolul de mamă (cum mă văd în acest rol, cum îmi imaginez că voi fi că mamă, ce modele am)
3. Schimbările corporale și stimă de sine
(psihologic aceste schimbări au un impact foarte mare asupra imaginii noastre de sine. Uneori suntem conștiente de acest impact, dar ignorăm, din diverse motive, pe care nu le discutăm aici)
4. Pregătirea pentru travaliu (tehnici de relaxare, de repsiratie)
5. Legătura cu bebelușul meu, înainte și după naștere
(dezvoltarea atașamentului care crește sensibilitatea , ceea ce face ca mamă să se adaptează la semnalele copilului cu atenție și să fie receptive la nevoile copilului, fără a-i crea frustrare excesiva)
6. Tranziția către a fi părinte
(împreună cu tații, care de multe ori sunt ignorați din acest proces)
7. Managementul relației de cuplu-comunicarea în cuplu
8. Îngrijirea emoțională postpartum.
Am susținut deja două seminarii gratuite, de informare și conștientizare, în care am adus în discuție aceste tematici.
Din 11 iunie începem desfășurarea workshopurilor, săptămânal, la care le așteptăm pe viitoarele mămici.
Workshopurile vor cuprinde: parte teoretică (foarte scurtă – 10 min), parte practică (cea mai importantă), compusă din exerciții experiențiale de: punere în situație, joc de rol, interacțiune cu celelalte participante și partea de analiză. Pe 11 iunie, de la ora 18:00 până la oră 20:00, va avea loc prima întâlnire – Ingrijirea emoțională prenatală – tehnici de gestionare a emoțiilor și stărilor negative”.
Acest workshop este primul dintr-o serie de 8 seminarii, fiecare având ca scop pregătirea psihologică pentru sarcină.
Vei descoperi:
- cum să îți identifici starea emoțională și cum să o monitorizezi
- să înțelegi propriile cauze care îți perturbă stare de liniște
- cum să păstrezi controlul asupra reacțiilor și stărilor tale în orice situație, indiferent de evenimentele exterioare
Workshopul se compune din:
- test aplicat cu scorare imediată
- exerciții practice: punere în situație, joc de rol
- analiză, interacțiune și schimb de idei cu alte mămici
Toate seminariile și workshop-urile practice sunt proiectate și ținute de către Diana Deimichei, psihoterapeut și consilier psihologic și de către Carmen Comșa, psiholog clinician și consilier psihologic.
Vă așteptăm cu drag, să (ne) descoperim propriile tehnici de gestionare a emoțiilor.
Detalii despre înscriere și locație, găsiți aici:
https://www.eventbrite.com/e/pregătește-te-pt-întâlnirea-cu-bebelușul-tău-partea-i-gestionarea-emoțiilor-tickets-46503387885?aff=efbevent
Psihoterapeut Diana Deimichei
Sursa foto: Free pik