Cea mai în vârstă femeie care a devenit mamă a născut la vârsta de 74 de ani, iar cel mai bătrân tată avea 96 de ani când s-a născut copilul lui. Studiile au descoperit că vârsta medie pentru concepere a crescut semnificativ în ultimii ani.
Părinții joacă un rol important în inteligența copiilor lor
Chiar dacă 20-40% din inteligența unui copil este moștenită, este foarte probabil ca doi părinți inteligenți să crească un copil inteligent. Cu toate acestea, studii recente au arătat că vârsta unui părinte are un efect semnificativ asupra inteligenței cognitive a copilului lui.
Într-un cuplu în care tatăl este semnificativ mai în vârstă (peste 50 de ani), s-a constatat că există riscul de nivel educațional mai scăzut. Pe de altă parte, un copil născut dintr-o mamă mai în vârstă are o probabilitate mai mare de dezvoltare intelectuală și performanțe școlare mai bune. Un IQ ridicat poate fi atribuit șansei de a avea o mamă cu mai multă experiență în viață și cu succes în carieră, care poate ajuta la stimularea intelectuală a copilului într-un mod pozitiv, în timp ce s-a constatat că un IQ scăzut este un posibil rezultat al mutațiilor genetice care apar la bărbații în vârstă.
Vârstele părinților pot avea un efect asupra bunăstării fizice a copilului
Mai multe studii au arătat că părinții mai în vârstă pot fi cauza riscurilor pentru sănătatea și mutațiile genetice ale copiilor lor, cum ar fi nașterile premature și tulburările de dezvoltare. Deși această cercetare poate părea alarmantă, rezultate similare au fost prezente și la mamele sub 25 de ani.
În schimb, experții medicali au descoperit că, cu cât mama este mai în vârstă, cu atât este mai puțin probabil ca micuțul ei să aibă nevoie de spitalizări. Un alt studiu a menționat că micuții născuți din părinți mai vârstnici au șanse mai mari să aibă o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Vârsta unui părinte poate fi un factor în viața socială a copilului
S-ar putea presupune că un părinte mai în vârstă i-ar face viața copilului mai incomodă din punct de vedere social. Cu toate acestea, studiile susțin contrariul: copiii părinților mai în vârstă tind să se comporte mai bine în comparație cu colegii lor. Cercetările sugerează că cei născuți din părinți mai maturi sunt mai puțin susceptibili de a încălca regulile sau de a fi agresivi fizic.