Sari la conținut

Valorificarea alimentelor de origine vegetală, pe perioada iernii

La finalul sezonului cald, se realizează recoltarea manuală sau cu ajutorul unor utilaje mecanice agricole  a roadelor de pe plantații, din grădini sau sere, cu scopul de a mări randamentul culturilor și de a împiedica apariția deteriorării, respectiv a pierderii produselor de origine vegetală.

Poate să apară situația de dezvoltare excesivă a culturilor și de producție mare a recoltelor, de aceea este necesară prelucrarea și conservarea produselor, pentru valorificarea și evitarea alterării acestora. Prin procesul de conservare, termenul de valabilitate al unui produs crește considerabil, păstrându-i proprietățile și calitatea.

Care este scopul principal al conservării alimentelor și prin ce procedee se poate extinde termenul de valabilitate al acestora?

Procesarea legumelor și fructelor aduce numeroase beneficii, făcându-i pe oameni să consume mai multe alimente de origine vegetală și să îi scutească de anumite cheltuieli, în ceea ce privește procurarea hranei.

Obiectivul principal al procesării fructelor și legumelor pentru conservare este de a preveni deteriorarea, până la momentul de consum al acestora, iar avantajul principal de conservare este dat de posibilitatea de a beneficia de o varietate relativ mare de alimente pe tot parcursul unui an. Mai mult, pregătirea alimentelor în vederea conservării acestora garantează disponibilitatea acestora în caz de dezastre naturale, războaie sau alte calamități.

Proviziile de alimente sunt bune pe perioada iernii, oferind posibilitatea de consum a legumelor și fructelor care nu se găsesc în stare naturală la magazinele alimentare. Depozitarea corespunzătoare a acestor provizii este importantă pentru o organizare corectă, astfel încât să se evite nefolosirea acestora.

O idee de organizare a spațiului de depozitare este prin împărțirea acestuia pe zone:

- zona 1: poate cuprinde alimentele folosite în funcție de stilul alimentar și care sunt utilizate cel mai des pentru prepararea meselor din timpul săptămânii.
- zona 2: poate cuprinde legumele și fructele depozitate în lada frigorifică, care au fost în prealabil congelate rapid, astfel încât să nu își piardă proprietățile și textura. Cei de la Altex.ro pun la dispoziție o gamă largă de lăzi frigorifice, de diferite dimensiuni, pentru mai multe tipuri de spații de depozitare.
- zona 3: poate fi compusă din recipientele cu produsele de origine vegetală trecute prin procedeul de conservare sau uscare.
- zona 4: aici se pot încadra ingredientele utilizate pentru copt sau gătit, printre care se află făina, uleiul, zahărul etc. Acestea pot fi depozitate în recipiente ermetice de sticlă, deoarece necesită mediu lipsit de umiditate și aer.

Un aliment perisabil își poate crește termenul de valabilitate prin diverse procedee de prelucrare, printre care se enumeră uscarea, congelarea rapidă sau conservarea, astfel încât microorganismele responsabile de alterare a alimentului să devină inactive, prin stoparea dezvoltării acestora.

Ce se poate realiza din fructe și legume pentru iarnă?

Proviziile de iarnă pot include numeroase variante de fructe și legume ce pot fi consumate, deoarece acestea pot fi prelucrate prin mai multe procedee. Cele mai populare produse din fructe sunt compoturile și dulcețurile, însă o alternativă mai sănătoasă și cu conținut redus de zahăr este piureul pasteurizat, recomandat în special în alimentația bebelușilor. Din legume se pot realiza sosuri, diverse tipuri de zacusca, tocane sau murături. Dacă se dorește consumul fructelor și legumelor într-o stare cât mai naturală, acestea pot fi congelate rapid, iar aromele acestora se vor menține.

Conservarea alimentelor prelungește perioada de valabilitate a acestora, astfel, cămara poate fi utilată cu preparate delicioase și sănătoase, dând posibilitatea de consum a legumelor și fructelor sub diverse forme, pe toată perioada anului.

Sursa foto: pexels.com.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!