Una dintre cele mai frecvente afecțiuni care pot pot afecta mămicile care alăptează este mastita. Care sunt simptomele și ce măsuri pot fi luate pentru a o preveni am aflat de la Monica Ungur, consilier în alăptare, educator perinatal SAMAS certificat.
Mastita reprezintă infecţia microbiană a glandei mamare. Există angorjări care pot evolua cu febră (38,5°C) sau înfundare a canalelor lactifere cu reacţie inflamatorie a sânului, situaţie ideală pentru proliferare bacteriană în zona afectată. Mastita se poate instala la 2-3 zile de la naștere.
Provocarea cea mai mare este diagnosticul diferenţial între angorjarea mamară puternică şi mastita. Iniţial, se manifestă ca o angorjare puternică (vezi mai sus simptomele).
Tratamentul iniţial constă în procedura folosită în cazul angorjării. Dacă în 24 ore nu se observă o îmbunătăţire clară este necesar un consult medical şi ar trebui iniţiată antibioterapia.
Ce poate face o mămică pentru a preveni aceasta complicaţie?
- Să iniţieze corect alăptarea
- Să alăpteze bebeluşul la cerere (de minim 8 ori/24 ore din a 3-a zi de viaţă sau din momentul apariţiei angorjarii fiziologice)
- Să se asigure că bebeluşul este corect ataşat la sân pentru a nu-i creea ragade (răni) pe sâni.
- Să evite folosirea biberonului în primele săptămâni de viaţă
- Să folosească pompa dacă e cazul doar pentru a înlocui suptul copilului şi NU în plus faţă de suptul copilului, pentru a nu genera o suprastimulare prin control autocrin (cerere-oferta)
- Să se spele pe mâini de fiecare dată înainte de alăptare şi pe sân o dată pe zi, la igiena de dimineaţă.
Foto: 123rf.com