Poate gresesc si poate exagerez, dar eu cred ca increderea in sine este secretul succesului in viata, poate in masura mai mare decat ambitia, rabdarea si perseverenta, calitati foarte bune si utile si ele. Increderea in ceea ce esti si in ceea ce poti sa faci este ceva care se vede si se simte, iar oamenii care au incredere in propria lor persoana sunt mereu invingatori. Partea cea mai frumoasa, dar si cea mai plina de riscuri, este ca increderea in sine este o abilitate pe care parintele o poate dezvolta in copilul sau.
Copiii carora li se cultiva increderea de sine si un spirit relaxat si sunt viitorii adulti siguri pe ei si lipsiti de griji inutile. Vorba aceea: diavolul sta in detalii, iar grijile inutile te fac sa nu mai vezi padurea din cazua copacilor. Increderea in sine este o componeta esentiala a inteligentei emotionale, iar orice parinte preocupat de educatia generala a copilului sau (si care parinte nu este preocupat de viitorul copilului sau), ar trebui sa ai grija sa ii cultive in el capacitatea de a avea incredere in sine, de a se evalua corect si onest si de ase pune in valoare in mod cinstit. Ma gandesc ca lumea toata ar fi mai frumoasa daca am fi invatat toti asta de la parintii nostri.
Primul pas pe care trebuie sa-l faca un parinte pentru cultivarea increderii de sine a celui mic este sa ii oferi un exemplu pozitiv. Daca vrei sa aiba incredere in felul in care arata, demonstreaza-i ca nici tu nu ai o probleme cu imaginea de sine. Daca vrei sa se bazeze pe deciziile pe care le ia si sa fie constient de rolul sau in societate, ofera-i modelul tau de actiune in acest sens. Copilul nu trebuie sa-si vada niciodata parintii complexati, stresati si, mai ales, lipsiti de incredere.
De la incredere in sine la intelegere fata de sine
Un alt lucru pe care multi parinti il neglijeaza este aprecierea lucrurilor bune pe care copilul le face. Multi parinti pretind de la copiii lor reusite si aptitudini, dar uita sa-si arate aprecierea atunci cand acestia le obtin sau, daca o fac, se exprima superficial, iar copilul nu stie pentru ce i se multumeste. In loc sa-i spui ca e destept, zi-i ca esti mandru de interesul pe care si l-a dat la scoala.
In plus, nu este suficient sa ii arati ca tie iti pasa de reusitele lui, ci trebuie sa ii arati ca vrei sa afle si altii de ele. Astfel, spune-le prietenilor tai si rudelor ce lucru bun a facut copilul tau, astfel incat sa primeasca aprecieri si din partea altora, nu doar a ta.
Invata-l sa aiba incredere in sine
Incearca, ca parinte, sa fii deschis la minte si sa asculti gandurile copilului tau, dar nu ii spune ca este prostut ca isi face astfel de griji, ci zi-i ca este normal sa le aiba uneori. Incurajeaza-l sa iti povesteasca despre ceea ce il macina, iar cand o face, asculta-l.
Ofera-i fiului sau fiicei tale solutii practice pentru alungarea gandurilor negative pe care le are, cum ar fi cele legate de note, prieteni si felul in care arata. Incearca sa-l convingi sa-si foloseasca atuurile pentru a iesi din situatii dificile si pentru a alunga grijile.
Ce nu trebuie sa-i spui niciodata copilului tau
In fine, daca vrei sa cresti un copil puternic, trebuie sa fii si tu un om puternic. Sau macar sa ii arati lui ca esti o persoana puternica. Nu iti expune grijile in fata celui mic, controleaza-ti impulsul de a te plange de propriile neajunsuri in fata lui si fii un model de curaj pentru el.
Sursa: ehow.com