Foarte multe femei se plâng că au dureri de spate şi după naştere. Dacă în timpul sarcinii gravida se poate confrunta cu astfel de dureri cauzate de luarea în greutate şi un tonus muscular scăzut, acestea pot apărea şi după naştere, dar din motive diferite. Iată care sunt recomandările Adinei Cozma, kinetoterapeut și Educator Perinatal SAMAS Certificat.
Modificările hormonale apărute în timpul sarcinii au un rol foarte important, numai că acestea pot aduce şi neplăceri, cum ar fi durerile articulare. Hormonii facilitează tot ceea ce înseamnă sarcina, naştere şi alăptare. De aceea ei sunt prezenţi şi după ce femeile nasc pentru a putea să alăpteze şi să îşi crească copilul (cel puţin) până la vârsta la care el este capabil să aibă parte şi de alte alimente. Aceşti hormoni – oxitocina, prolactina, relaxina etc - nu dispar imediat după ce femeia a născut, ei fiind prezenţi, în cantitate destul de mare, până la 3-4 luni după naştere.
O altă cauză a durerilor de spate post-partum este schimbarea posturii corpului, suprasolicitând muşchii din zona coloanei lombare, care face că centrul se greutate să se schimbe. Gravida trebuie să fie conştientă de această modificare a posturii corpului şi să încerce să protejeze zona coloanei lombare pentru a nu fi solicitată mai mult decât trebuie.
Şi, bineînţeles, sarcinile cu probleme, naşteri de copii cu greutate mare, cu risc, travaliu prelungit, femeile tinere, existenţa durerii înainte de a rămâne gravidă şi femeile mici de înălţime (conform studiilor) reprezintă alte cauze ale durerilor de spate după naştere.
Studiile au arătat că nu sunt diferenţe foarte mari între a naşte natural sau prin cezariană, deoarece durerile sunt prezente în ambele cazuri. Femeile care nasc natural au, în general, dureri în zona lombară şi sacrală, iar femeile care nasc prin cezariană - mai mult în zona lombară.
Este adevărat că femeile care alăptează petrec, mai ales la început, o perioadă mai lungă cu copilul alăptând şi de aceea poziţiile de alăptare pot determina sau accentua durerea de spate. Dar, dacă poziţiile de alăptare sunt comode pentru mamă cât şi pentru copil, mama face regulat exerciţii fizice, pot fi evitate sau ameliorate aceste dureri.
Este recomandat ca în timpul alăptării spatele mamei să fie sprijinit de o pernă, în pat, scaun sau canapea, şi copilul să fie adus spre piept şi nu invers, adică mama să se aplece spre copil. O poziţie incomodă de alăptare pe timp de noapte poate contribui la accentuarea durerilor de spate.
Anestezia epidurală poate contribui la durerile de spate post-partum?
Studiile nu arata o legătură clară între durerile de spate şi epidurală. Mai de grabă durerea este locală, în locul introducerii cateterului, care trece în timp sau este nevoie de masaj şi exerciţii pentru a facilita acest lucru. Bineînţeles, dacă epidurala a fost făcută corect, fără a atinge nervii sau alte structuri ale coloanei vertebrale.
Remedii în cazul în care durerile de spate persistă mai multe luni după naştere
În cazul durerilor de spate post-partum este recomandat ca mama, după cele 6-8 săptămâni de lăuzie, cu acordul medicului ginecolog, să facă o serie de exerciţii pentru întărirea musculaturii perineale, abdominale şi a zonei lombare a spatelui, exerciţii de recuperare abdo-perineale care ajută la scăderea durerii şi recuperării musculaturii care a fost solicitată, în tot acest timp, ca gravida, sub supravegherea şi îndrumarea moaşei sau kinetoterapeutului.
Se mai poate concentra şi pe conştientizarea şi corectarea posturii corpului în viaţa de zi cu zi, adică să evite poziţia aplecat în faţa prea mult timp, folosirea genuflexiunilor când ridică ceva de jos, bazinul în nutaţie, abdomenul încordat şi umeri traşi înspre spate. Chiar dacă este o poziţie incomodă la început, folosirea ei cât mai des ajută corpul să revină la normal şi muscultura să se întărească.
Când ridică copilul din pat, este recomandat ca spatele să fie drept, şi să se ajute de genunchi pentru a reveni la poziţia iniţială. Şi revenirea la greutatea iniţială ajută spatele să se relaxeze.
Este bine să nu trateze această durere cu indiferenţă deoarece are efecte negative asupra sănătăţii ei cât şi a familiei şi este de evitat stresul suplimentar.
Ce restricţii se impun mămicilor care suferă de dureri de spate?
Ortostatismul prelungit, ridicarea unor greutăţi ce presupune un efort considerabil din partea proaspetei mămici, mişcările de “biciuire”(scuturare) şi adoptarea unor poziţii de relaxare pentru o perioadă lungă de timp sunt restricţii clare pentru evitarea accentuării durerilor de spate.
Eexerciţii şi tipuri de mişcare recomandate în cazul durerilor de spate
La început, după 6-8 săptămâni, cu acordul medicului şi sub supravegherea unui specialist, moaşa sau kinetoterapeut, se pot executa exerciţii de recuperare abdo-perineală, care sunt exerciţii uşoare, ce vizează partea corpului care a fost cea mai solicitată în timpul perioadei de sarcină. Se recomandă, de asemenea, exerciţii de stretching pentru întinderea musculaturii spatelui. Şi, dacă totul merge bine, şi nu există alte probleme, se poate trece la exerciţii mai grele sau mai compexe, în funcţie de fiecare persoană în parte.
Vizita la medicul ortoped este necesară dacă proaspătă mamă acuza parestezii, senzaţie de arsură, slăbiciune musculară, dureri pe unul sau ambele membre inferioare, ori incapacitatea de a-şi folosi un anumit segment sau întregul membru inferior etc.